Udaja za silovatelja zbog časti

Talibanski režim u Afganistanu srušen je prije više od jedanaest godina. Human Rights Watch procjenjuje da je i danas polovina žena u afganistanskim zatvorima osuđena zbog takozvanih moralnih zločina, poput seksualnih odnosa izvan braka ili druženja sa muškarcima s kojima nisu u srodstvu.

Kako je iz pokrajine Herat izvijestila reporterka Al Jazeeree Jennifer Glasse, povratak u društvo nakon odslužene kazne tamo je ponekad teži od samog boravka u zatvoru.

U ženskom zatvoru u Heratu, fokus je na rehabilitaciji. Organizirani su sati šivanja, opismenjivanja i tkanja ćilima.

Cilj je da 147 žena koje su tu smještene, stekne znanje koje će im koristiti kad izađu.

Rehabilitacija

„Zaista se trude da zatvorenice nauče stvarima koje će im poboljšati kvalitet života kad izađu”, kaže Aldo Costigliolo iz Tima za obnovu pokrajine Herat.

Ta ustanova otvorena je 2009. godine. Finansiraju je italijanska Vlada i Evropska unija. I Zakon o nasilju nad ženama usvojen je iste godine.

Ali nije prekinuta praksa zatvaranja žena poput Adele, osuđene na tri godine zatvora jer je pokušala pobjeći od kuće.

Ono što je učinila nije zločin po zakonu, ali u afganistanskoj kulturi je neprihvatljivo.

„Otišla sam u policijsku stanicu da podnesem prijavu. Odatle su me odveli u zatvor, tvrdeći da sam pokušala pobjeći od kuće. To mi nije bila namjera. Bila sam na putu kući kad su me oteli”, kaže Adela.

Prema afganistanskom krivičnom zakonu, preljuba i seksualni odnosi prije braka, uključujući silovanje, kažnjivi su.

Polovina žena zatvorena je zbog preljube ili nekog sličnog prekršaja. Iako u zatvoru dobijaju priliku da uče i steknu zanimanje, mnoge brinu kako će se društvo odnositi prema njima nakon što budu oslobođene, kaže reporterka Glasse.

Težak izbor

U afganistanskom društvu, od žena se očekuje čednost. I sam boravak u zatvoru stigma je koju neke porodice ne opraštaju.

„To je veliki problem. Afganistanci imaju određeni pojam časti. Ako žena počini zločin i uhvate je, mogu je ubiti. Zato je Vlada otvorila sigurne kuće”, kaže Sima Pajwan iz Uprave zatvora u Heratu.

U zatvoru živi i 80 djece, uključujući četiri bebe rođene proteklog mjeseca. Sa sedam godina, djecu prebacuju u sirotište, odakle jednom mjesečno mogu dolaziti u posjetu majkama.

Žena može biti oslobođena prije vremena i spasiti čast sebi i svom djetetu, ako se uda.

Tu opciju izabrala je Gulnaz, koja je u zatvoru zato što je silovana. Nakon velike kampanje, predsjednik Karzai ju je amnestirao.

Godinu dana kasnije, odlučila se udati za svog silovatelja, kako kaže, ne zbog sebe, nego zbog budućnosti svoje kćerke.

Ovaj zatvor ženama možda nudi obrazovanje, ali ne može im garantirati svijetlu budućnost u često nepopustljivom afganistanskom društvu.

Izvor: Al Jazeera