Udar na Gazu: Ubijeno 18 članova jedne porodice

Kairo – 21:05

Svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi je danas iz staklenog kaveza u sudnici, u kojem se nalazi tokom ročišta, uputio poruku podrške narodu u Gazi suočenom sa izraelskim napadima.

Mursi i drugi optuženi u ovom slučaju su uzvikivali u sudnici slogan: “Uz tebe smo, Gazo”, te dizali četiri prsta što je simbol otpora protiv vojnog udara u zemlji, odnosno simbol „Rabia“.

Ramallah – 18:30

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas uputio je danas pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu u kojem traži da međunarodna zajednica zaštiti Palestince od izraelskih napada, koji su prerasli u široku vojnu ofanzivu u Gazi u kojoj je poginuo veliki broj Palestinaca za manje od sedam dana.

“Ovo je prva od nekoliko odluka Palestinske uprave koje će biti objavljene ubrzo”, kazao je Abbas u govoru prilikom uručenja pisma predstavniku UN-a u Palestini Robertu Serryu, prenosi agencija Anadolija.

Abbas je kazao da u pismu traži zaštitu za palestinski narod od sedmicu duge izraelske kampanje na palestinski teritorij, koja je pokrenuta prošlog ponedjeljak, zračnim operacijama na Gazu.

“Naše strpljenje je pri kraju. Izraelska agresija na palestinski narod mora prestati”, kazao je Abbas.

Ranije danas, u izjavi Palestinske oslobodilačke organizacije sa sjedištem u Ramallahu navodi se da je Abbas naredio palestinskom ministru vanjskih poslova da stupi u kontakst sa ministrima vanjskih poslova arapskih zemalja uoči sastanka Arapske lige, kako bi podržali njegov zahtjev za međunarodnom pomoći i podstakli međunarodne aktere da počnu raditi na postizanju primirja.


17:20 – Pariz

U Parizu je održana protestna šetnja povodom izraelskih napada na Gazu, javlja agencija Anadolija. 

Tokom protesne šetnje, više hiljada mladih osoba nosilo je palestinske zastave i transparente na kojima su bile ispisane oštre osude protiv izraelskih napada. Uzvikujući slogane protiv Izraela, demosntranti su pozvali međunarodnu zajednicu da se mobilizira kako bi se zaustavili napadi na Gazu.

Protesna šetnja koja je krenula sa  trga Barbes završila je na Trgu Republike. Tokom protesta, snage sigurnosti poduzele su pojačane mjere opreza.

Građanske organizacije koje su podržale protesnu šetnju objavile su zajedničko saopćenje u kojem podržavaju palestinski otpor i zahtijevaju oslobađanje palestinskih zatvorenika, kao i uvođenje sankcija Izraelu. U saopćenju su također kritikovali ravnodušnost međunarodne zajednice na izraleske napade.


17:13 – Oslo

Šef norveške diplomatije Borge Brende poručio da je nemoguće podržavati upotrebu nasilja kako to radi Izrael u Gazi, prenosi agencija Anadolija.

Ministar Brende u saopćenju objavljenom na zvaničnoj internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Norveške izražava duboku zabrinutost i šokiranost povodom stravičnih izraelskih operacija u Gazi u kojima je, kako je istakao, stradao i veliki broj djece i nedužnih civila.

Istakavši da je samo u ponedjeljak navečer u izraelskim napadima u Gazi ubijeno 16, a do sada više od 121 osobe, Brende je kazao da je to neprihvatlljivo, te dodao da su neprihvatljivi i raketni napadi Hamasa na Izrael i da i oni moraju prestati.

“Izrael ima pravo na samoodbranu, ali prekomjerna upotreba sile ugrožava veliki broj civila. U tom smislu, Izrael se mora pridržavati međunarodnih normi i poduzimati prethodne mjere kada se radi o operacijama u tako gusto naseljenim mjestima”, poručio je Brende.

Norveški ministar Brende je također istakao neophodnost hitne humanitarne pomoći narodu Palestine.


Gaza – 17:06

Protivraketni sistem “željezna kupola” presreo je danas popodne rakete nad područjem Tel Aviva, šestog dana izraelske vojne operacije na Pojas Gaze.

Odatle su ispaljeni projektili dalje nego ikada ranije, što je izazvalo da se oglase sirene čak i u području Nahariye, blizu granice s Libanom.

To područje udaljeno je gotovo 170 kilometara od granice Gaze. Izraelski mediji ističu da je raketna vatra  u Nahariyu stigla iz Gaze, a ne Libana.

Povreda nije bilo u baražnoj vatri. Sirene su se oglasile u Haderi, Zikhronu Jakovu i Binyamini južno od Haife.


Gaza – 16:58

Izraelska vojska bacanjem letaka iz zraka i jutros je pozivala Palestince da se što prije evakuišu. Izvještava Stefanie Dekker. 

Brigade Al-Quds tvrde da su ispalile rakete iz Gaze na izraelske gradove [Izvor: YouTube/alquds Brigades]

San Francisco – 13:40

Protesti protiv izraelskih napada na Gazu održani su i u američkoj saveznoj državi Kalifornija, u San Franciscu.

Okupljeni ispred Gradske vijećnice, više stotina Palestinaca, Amerikanaca kao i pripadnika drugih etničkih skupina protestiralo je zbog izraelskih napada na Gazu. Na protestnom govoru istaknuto je da se u izraelskim besmislenim napadima ubijaju nevina djeca.

Nakon protesta, okupljeni Palestinci obavili su popodnevnu molitvu, što je probudilo znatiželju prolaznika koji su ih i fotografirali. 


Gaza – 10:32

Palestinsko ministarsvo zdravstva optužilo je Izrael da je u napadima na Gazu koristio zabranjeno oružje. 

“Izrael je koristio zabranjeno oružje i rakete”, izjavio je kasno sinoć na konferenciji za medije zamjenik ministra zdravstva Yusuf Abu Rish, naglasivši da su bolnice u Gazi pune povrijeđenih i mrtvih.

Istakao je da su ljekari i medicinsko osoblje izjavili kako su tijela povrijeđenih i mrtvih prekrivena ranama koje prouzrokuje zabranjeno oružje, a da su to potvrdili i strani ljekari koji se nalaze u Gazi. 

Četrdeset posto žrtava izraelskih nasilnih i nehumanih napada su djeca i žene, a 62 posto povrijeđenih su, također, djeca i žene, ukazao je na podatak zamjenik Abu Rish.

Također je upozorio da bi se broj mrtvih mogao povećati, jer zbog blokade u kojoj se nalazi Gaza pomoć koju pružaju ljekari nije dovoljna.

Zbog učestalih napada na Gazu na odjeljenjima intenzivne njege nema više mjesta za nove ranjene koje stalno dovoze kola hitne pomoći, a mjesta nema ni u mrtvačnicama, istakao je zamjenik Abu Rish. Potrošeni su novčani resursi Ministarstva zdravstva, što je prijetnja cijelom zdravstvenom sistemu.


Gaza – 10:00

Izrael je prošle noći izveo udare iz zraka na sigurnosni štab i policijske stanice pod kontrolom Hamasa, u najžešćem bombardiranju od početka ofanzive na Pojas Gaze 8. jula.

Izraelska vojska je saopćila da su palestinski borci u subotu ispalili 90 raketa na Izrael.

Najmanje 165 Palestinaca je poginulo u dosadašnjim zračnim udarima, rekli su zvaničnici u Gazi. U izraelskim napadima protekle noći su poginule 52 osobe, čak 17 članova jedne porodice. 

Izrael navodi da napada borce Hamasa i postrojenja te organizacije, uključujući kuće visokih operativaca. Međutim, Ujedinjeni narodi procjenjuju da su 77% poginulih u Gazi civili.


Gaza – 09:30

Izraelski mornarički komandosi pokrenuli su prošle noći kopnenu operaciju na sjeveru Pojasa Gaze, prvu otkako je u utorak počela ofanziva protiv palestinskog Hamasa, javio je rano jutros izraelski radio.

Meta kratkog upada na palestinsku teritoriju bilo je mjesto za ispaljivanje raketa. Vojno krilo Hamasa, brigada “Izz ad-Din al-Qassam” je potvrdila da su izraelski komandosi razmjenjivali vatru sa palestinskim borcima.

Izraelski vojni glasnogovornik rekao je kasnije da su četiri izraelska vojnika lakše ranjena tokom te operacije.

“Tokom misije izbio je vatreni sukob koji je počelo nekoliko terorista koji su operirali na tom mjestu, tokom čega su četiri izraelska vojnika lakše ranjena”, rekao je glasnogovornik, ne ulazeći u detalje.

Vojno krilo Hamasa je potvrdilo razmjenu vatre ” između naših boraca i vojnika cionističke mornarice koji su se pokušali probiti u zonu Sudanija” na sjeveru Gaze.

Bila je to prva kopnena operacija u Pojasu Gaze od početka ofanzive, koja je danas nastavljena sedmi dan zaredom i u kojoj je na palestinskoj strani poginulo najmanje 150 ljudi.

Vojnici su se, kako je naknadno rečeno, vratili na izraelsku teritoriju. Kratku operaciju su izvele specijalne snage i ne čini se da je to početak šire kopnene operacije, navodi Associated Press.


Subota, 12. juli   

Gaza – 21:55

U zračnim napadima izraelske vojske na Gazu od ponedjeljka pa do subote navečer poginulo je 135 osoba, saopćilo je Palestinsko ministarstvo zdravstva.  

“Najmanje 135 osoba je ubijeno i blizu 950 povrijeđeno od početka napada izraelske vojske”, kazao je glasnogovornik Ministarstva Ashraf al-Kudra za agenciju Anadolija.

Jedan stanovnik Gaze ubijen je u subotu i trojica su povrijeđena u izraelskom napadu na kuće na jugu Gaze. Još pet stanovnika Gaze podleglo je povredama od ranjavanja. 

Također, 69-godišnji Palestinac je ubijen, a mlađi čovjek teško povrijeđen u napadu na istoku Gaze.

Jedan stanovnik je podlegao ranama u subotu rano ujutro, a povrijeđen je tokom izraelskog napada na sjever Gaze.

Izraelski napadi na Gazu počeli su prošlog ponedjeljka.


Jerusalem – 21:30

Vojni ogranak palestinskog pokreta Hamas, brigada Qassam je saopćila da su ispalili rakete na glavni grad Izraela Tel Aviv, onako kako su i najavili u svom upozorenju objavljenom ranije danas. 

Izraelski TV-kanali su uživo emitirali snimke raketa koje lete iznad Tel Aviva. Kanal 10 emitovao je snimak rakete koja je pala na Tel Aviv, ali nije rečeno je li u napadu bilo povrijeđenih ili kolika je materijalna šteta. 

Brigada Qassam je ranije danas upozorila da će napasti Tel Aviv raketama J80. 

Glasnogovornik Izraelske vojske Moti Almoz izjavio je za Kanal 10 kako prijetnje palestinske brigade neće uplašiti izraelsko društvo. Kazao je da će izraelska vojska nastaviti odgovarati na napade iz Gaze kroz akcije na priobalnoj palestinskoj enklavi.

Isti kanal citirao je izraelskog vojnog zvaničnika koji je kazao kako antiraketni sistem Iron Dome može spriječiti sve rakete ispaljene iz Gaze. 

U upozorenju da će napasti, brigada Qassam je pozvala izraelske civile da napuste glavni grad Tel Aviv iz predostrožnosti. 


New York – 21:10

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) pozvalo je na smirivanje napetosti u Gazi i ponovno poštivanje sporazuma o prekidu vatre iz 2012. godine, javlja agencija Anadolija (AA).

Nakon dvodnevnih pregovora u VSUN-u izdat je izvještaj za medije u kojem se navodi da su pregovori o prekidu vatre u Gazi produženi zbog nemogućnosti slaganja. U izvještaju se ističe zabrinutost zbog krize u Gazi i ugroženosti civila obje strane te se poziva na ponovno poštivanje sporazuma o prekidu vatre iz 2012. godine.

Izvještaj poziva i na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu civila, a VSUN će nastaviti podržavati konačno postizanje sporazuma između Palestine i Izraela.

U izjavi za medije nakon izdatog izvještaja, stalni predstavnik Palestine u UN-u Riyad Mansour kazao je kako pregovori traju dugo te dodao da su snažne napore jučer uložile Arapska grupa i Organizacija islamske saradnje.

“Izvještaj poziva na trajni prekid vatre. Ukoliko Izrael ne prestane sa napadima, Vijeće sigurnosti UN-a i međunarodna zajednica trebaju preduzeti potrebne korake. Ali, još nismo došli do te tačke. Pratit ćemo stav Izraela”, istakao je Mansour.

Govoreći o posljednjoj situaciji u regiji, Mansour je kazao da je broj mrtvih u Gazi premašio 130, među kojima se nalazi i veliki broj djece, žena i starijih osoba. Više od 900 osoba je povrijeđeno, a veliki broj kuća je uništen. Mansour je pozvao Izrael da prekine sa ovakvim nepravednim napadima.

Izvor: Al Jazeera i agencije