Udovice sa Kosova izvoze u Švicarsku

U selo velika Kruša, na jugozapadu Kosova, tokom rata 1999. godine srpske snage ubile su 241 civila. Kada su se mještani, po uspostavljanju mira, vratili u selo, zatekli su spaljene domove i uništenu imovinu. Tada je 139 žena ostalo udovice, a više od 500 djece bez jednog roditelja. I pored velikih poteškoća, nisu odustale, a udružile su se i osnovale zadrugu Kruša.

Ljeto su provele baveći se poljoprivredom, a sada je došlo vrijeme za preradu. Sve je počelo 2005. godine, kada je Fahrije Hoti pokrenula inicijativu za preradu povrća.

“Nismo imale od čega živjeti, djeca su bila mala, a brojne žena udovice. Počela sam sama s konzerviranjem povrća, jer su bili mišljenja da je navodno sramota da udovice prodaju svježe povrće na pijaci. Godinu dana kasnije pridružile su mi se još četiri žene. Potražnja za našim proizvodima bila je velika i tako je sve počelo”, priča Fahrije Hoti.

Preradile 160 tona paprika

Tu sada radi 25 žena, snabdijevaju se povrćem od 70 poljoprivrednika. Ove godine preradile su više od 160 tona paprika, a potražnja raste. Finansijska zarada nije jednini benefit njihovog rada.

“Najvažnije je da su žene izašle iz mraka koji je nad njih nadvio 1999. godine. Izašle su na svjetlo, počele novi život. Gotovo sve koje rade ovde izgubile su muževe u toku rata. Ima i djevojaka koje su izgubile očeve. Tu je i nekoliko osoba koji primaju socijalnu pomoć”, tvrdi.

Neke od njih tu rade već 10 godina, a neke su počele nedavno. Bez obzira na to s kakvim se poteškoćama suočavaju, kažu da im je lakše zajedno.

“Atmosfera je veoma dobra ovdje, među prijateljicama. Dan prođe brzo, jer radimo i nemamo vremena misliti na bilo šta drugo. Zadovoljne smo”, kaže radnica Baftisha Krasniqi.

Selo je potpuno obnovljeno, tragovi rata gotovo su nestali, ali grobnice ih podsjećaju kroz šta su prošli.

“Svakodnevica žena koje su ostale udovice i dece koja su ostala bez očeva nije bila nimalo laka. Snagu da nastave dalje u ovom selu pronašle su u zajedničkom radu. Tako je njihov posao istovremeno i mesto za rehabilitaciju. Da se trud isplati govori podatak da svake godine proizvodnju povećaju za blizu 30 posto”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

Veća proizvodnja, više zaposlenih

Za izvoz na tržište Švicarske namijenjeno je 70 posto proizvoda.

“Imamo ponudu da naše proizvode izvozimo i u Njemačku, Italiju, Francusku i Austriju, ali za sada nismo u stanju potpisati te ugovore, jer je potražnja mnogo veća u odnosu na proizvodne kapacitete”, zaključuje Fahrije Hoti.

Žene Kruša planiraju postepeno povećati kapacitete i u idućih nekoliko godina povećati broj zaposlenih.

Izvor: Al Jazeera