Udovički: MMF traži manje mjesta u upravi

'Postoji i bojazan da ćemo morati da otpustimo 25.000 ljudi', upozorava Kori Udovički (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) zahtjeva od Srbije da, u narednoj godini, za pet posto smanji broj zaposlenih u državnoj upravi, potvrdila je potpredsjednica srpske Vlade i ministrica za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

„U toku su pregovori sa MMF-om o smanjivanju broj zaposlenih u javnom sektoru za pet odsto u 2015. godini. Nadamo se da ćemo ovaj zahtev u najvećoj meri rešiti prirodnim odlivom, ali postoji i bojazan da ćemo morati da otpustimo 25.000 ljudi“, rekla je Udovički za Blic, dodajući dodala da se to ne odnosi na zaposlene u javnim preduzećima.

Napominje da se do kraja godine, zbog izmijenjenog Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, očekuje veći broj odlazak u penziju zaposlenih u javnom sektoru.

Strah od otkaza za 25.000 ljudi

„Taj procenat bi mogao da se udvostruči sa sadašnjih dva ili dva i po odsto čak do 3,9 odsto. Ako tako i bude onda bismo, u dobroj meri, ispunili normu smanjenja broja ljudi. Ukoliko se to ne desi, postoji bojazan da će oko 25.000 ljudi ostati bez posla. U tom slučaju država će za te ljude pripremiti socijalni program ili programe prekvalifikacije“, objašnjava Udovički.

Dodaje da se moraju unaprijediti podaci u registru zaposlenih kako bi se obezbjedilo što više pravednosti i ušteda gdje god je to moguće.

„Plan je i da početkom sledeće godine pripremimo racionalizaciju izabranih institucija, kao sto su razne agencije i organizacije, ali i da, što je jako bitno, pripremimo upravne inspekcije da vrše nadzor nad poštovanjem propisa o zapošljavanju i sistematizacijama“, zaključila je Udovički.

Otpuštanje viška zaposlenih u administraciji, prije svega partijskih kadrova, dio je mjera koje je najavio i premijer Aleksandar Vučić, navodeći nedavno kako su „reforme teške, ali će izvesti Srbiju iz krize 2016. godine“.

Izvor: Agencije