Udruga Franak podnijela prijavu protiv HNB-a

Udruga Franak je zajedno s udruženjem Potrošač na zagrebačkom Trgovačkom sudu već pokrenula spor protiv osam banaka (Patrik Macek / PIXSELL)

Udruga Franak iz Hrvatske, koja se bori za prava građana opterećenih kreditima u ‘švicarcima’, podnijela je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu (DORH) protiv Hrvatske narodne banke (HNB).

“HNB je propustio spriječiti banke da ugovaraju i provode jednostranu nezakonitu promjenu kamatnih stopa u desecima tisuća ugovorenih kredita, čime je počinio kazneno djelo nečinjenja, ali i kazneno djelo poticanja na kazneno djelo”, izjavio je Koordinator pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić.

Dodao je kako im još jedino preostaje nadati se da će Vlada napraviti poteze za dobrobit građana s obzirom na to da je, po njegovim tvrdnjama, HNB očigledna kočnica vladavini prava.

Umjesto da se posveti monetarnoj politici i kroz nju pokuša dati podršku hrvatskoj ekonomiji, HNB negira hrvatske zakone i pozitivnu praksu EU-a u domeni zaštite potrošača, a sve zbog osiguranja prevelikih profita poslovnih banaka, poručili su iz Udruge Franak.

Spor protiv banaka

Od Tužilaštva, stoga, traže poduzimanje odgovarajućih zakonskih koraka protiv, kako ističu, nezakonite prakse HNB-a, a od ministra finansija Slavka Linića i Vlade očekuju da izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju usklade poslovanje banaka sa Zakonom o obveznim odnosima.

“Očekujemo da DORH istraži naše navode, utvrdi njihovu istinitost i poduzme odgovarajuće pravne mjere. Koje su to mjere ne znam, no oni znaju što će napraviti”, poručio je Aleksić okupljenim novinarima ispred sjedišta Državnog odvjetništva.

Udruga Franak već je zajedno s udruženjem Potrošač na zagrebačkom Trgovačkom sudu pokrenula spor protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.

Izvor: Agencije