Udruga slijepih pokrenula proizvodnju sapuna

U Hrvatskoj se slijepi i slabovidni i dalje školuju za zastarjela zanimanja s kojima ne mogu naći posao, poput telefonista. No, ono što obrazovni sustav ne može mogu udruge.

Zagrebačka udruga slijepih otvorila je prvi pogon za proizvodnju sapuna s Brailleovim pismom. Krenuli su skromno, no imaju velike planove, koji ipak ovise o podršci države.

Kockicu po kockicu, složio se mozaik nove prilike – životopis Kristine Milić Zhang sličan je mnogima iz Hrvatske. Radila je u struci, kao administratorica, dok poduzeće nije otišlo u stečaj. Njezino novo zanimanje je proizvodnja sapuna.

“Znam raditi sve, od početka do kraja. U početku, naravno, kao i u svakom poslu, pitaš se hoćeš li ti to moći, jer ipak sam osoba s oštećenjem vida, ali ovaj posao je i primjeren nama”, kaže ova članica Udruge slijepih Zagreb.

U malom pogonu, zahvaljujući trudu udruga, pet slijepih i slabovidnih osoba priprema prve narudžbe za božićne poklone. Da sve izrade na vrijeme, brine voditeljica proizvodnje, zasad jedina zaposlena. Hoće li nagodinu ugovore i plaću dobiti i ostali ovisit će o potpori države.

“To je lijep dio kemije, mirisan, rad s eteričnim uljima. I s ljudima kojima treba, treba im konstantno prilagođavati posao”, kaže inženjerka kemije Barbara Šajinović.

A ni obrazovni sustav niti tržište rada, kaže, nisu prilagođeni osobama s invaliditetom. Na hrvatskom Zavodu za zapošljavanje krajem listopada bilo je 219 slijepih i slabovidnih, 23 manje nego u isto vrijeme lani.

Iako broj nezaposlenih s oštećenjem vida pada, dijelom i zbog zakona da svaka tvrtka s više od 20 radnika mora zaposliti osobu s invaliditetom ili plaćati naknadu od 125 eura mjesečno, to još nije dovoljno, kažu u Udruzi. Zato su se aktivirali i sami. Planiraju popuniti cijeli proizvodni prostor, koji su iz ruševnog u uporabno stanje doveli sa 47.000 gradskih eura.

Plan – kozmetička proizvodnja

“Tijekom sljedeće faze namjeravamo se u potpunosti uskladiti s pravilima za kozmetičku proizvodnju, završiti ovaj prostor i krenuti u proizvodnju, dakle, i tekućeg sapuna”, objašnjava Goran Tomašević, tajnik Udruge slijepih Zagreb.

Za to im treba još oko 130.000 eura. Od ideje do konačnog proizvoda mozaik sapuna i prepoznatljivog na kojem Brailleovim pismom piše “Zagreb”, trebale su dvije godine. I mnogo truda. No, kažu, zadovoljni su time kako je krenulo. 

“Ovo nije samo sapun s točkicama. Ovo je dokaz da se, usprkos brojnim preprekama, može stvoriti svoje mjesto na tržištu rada”, izvještava reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Izvor: Al Jazeera