Udruženja žrtava zadovoljna presudom Tolimiru

Predstavnici srebreničkih udruženja potvrdu kazne zatvora za Zdravka Tolimira smatraju pravednom i nadaju se da će utjecati i na procese koji se vode protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

“Zadovoljna sam što je dobio kaznu doživotnog zatvora”, izjavila je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, nakon što je Žalbeno vijeće Haškog Tribunala potvrdilo doživotnu kaznu zatvora za Tolimira. Tolimir je ipak oslobođen po nekoliko tačaka optužnice koje se odnose na genocid.

“Ako žrtva može biti zadovoljna, ja bih na današnju presuda rekla da sam zadovoljna, jer je dobio doživotnu presudu. I zadovoljna sam što mu se presudilo da je počinio genocid. Nisam zadovoljna vezano za Žepu. Nisam zadovoljna što je trojicu Bošnjaka, uglednih ljudi, školovanih ljudi iz Žepe lišio slobode, odveo ih u smrt. Među njima je bio i naš efendija, koji je samo učio narod i djecu šta znači cijeniti druge i drugačije, našeg komandanta Palića i jednog momka Imamovića. Zato je trebao i morao odgovarati”, rekla je Subašić.

Napominje kako je današnja presuda vrlo značajna i za buduće generacije kako bi se gradio mir u BiH, prenosi agencija Anadolija.

“Ova presuda je važna ne samo zbog mene, nego i zbog naše unučadi, zbog budućnosti. Moramo donositi pravilne i pravedne presude i moramo na neki način graditi bolje sutra, da naša unučad za 20-30 godina ponovo ne uzmu puške i traže istinu i pravdu. Vrlo je važno i najvažnije da su mu danas presudili za genocid. Genocid se desio i niko više ne može negirati da na prostorima Bosne i Hercegovine u Srebrenici nije izvršen genocid”, kazala je Subašić.

‘Opomena drugima’

Kada Hotić iz Udruženja “Majki enklava Srebrenice i Žepe”. kazala je da je zadovoljna što je Žalbeno vijeće Haškog Tribunala danas potvrdilo doživotnu kaznu zatvora za Zdravka Tolimira.

“Konačno je Tolimir dobio doživotnu presudu za genocid u Srebrenici, za mnoge zločine u istočnoj Bosni u prošlom ratu. Ovo će biti opomena njegovim sunarodnicima i onima koji su s njim činili zločine da ih čeka kazna pred sudom, ali i pred Bogom. Mojih je petero najbližih ubijeno tamo gdje je on vršio zločine. Nadam se da će ovo biti poruka osobama ako se budu odvažili da čine zločine”, istakla je Hotić.

Utjecaj na druge slučajeve

“Nismo zadovoljni dijelom koji se odnosi na Žepu, ali je očekivano… Vidjet ćemo hoće li utjecati na slučaj Mladić i Karadžić. Nadam se da će Sudsko vijeće imati razumijevanje kada je u pitanju genocid u istočnoj Bosni”, kazao je Murat Tahirović, predstavnik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

U Haškom tribunalu kažu da ova presuda neće imati direktan utjecaj na ijedan drugi slučaj, izvještava iz Haga Katarina Drlja, reporterka Al Jazeere.

“Ipak, može se očekivati neka vrsta indirektnog utjecaja, posebno u onim slučajevima u kojima se sudi za djela počinjena u Srebrenici, u kojima se radi o genocidu”, dodala je ona, istakavši da se haški suci znaju pozivati na neke prethodne presude.

Ova odluka ne može ubrzati ostale slučajeve, niti može biti “prepisana” na druga suđenja, izvještava Drlja.

Hašku presudu Tolimiru komentirao je u studiju Al Jazeere Zarije Seizović, profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

On je kazao da je ova presuda očekivana, uzimajući u obzir broj svjedoka koje je Haški tribunal izveo, ali i činjenicu da se Tolimir sam branio, što nije preporučljivo u ovako teškim slučajevima.

“Mislim da je ova drugostepena presuda očekivana i tu se nije moglo ništa promijeniti”, zaključio je Seizović.

Izvor: Al Jazeera i agencije