Udružuju se berze zemalja BRICS-a

Lideri BRICS-a, neformalne grupe pet mnogoljudnih zemalja s privredama u naglom usponu (Reuters)

Zemlje grupacije BRICS nastavljaju kurs na slabljenju svoje zavisnosti od razvijenih zemalja, a berze tog bloka pokrenule su vlastite finansijske instrumente, među kojima su i terminski ugovori za Moskovsku međubankarsku valutnu berzu (MMVB).

Pojavu novih investicionih proizvoda eksperti objašnjavaju sve većim brojem bogatih investitora u zemaljama s tržištima u usponu.

Svjetska federacija berzi u Johanesburgu, u Južnoafričkoj republici (JAR), najnovijoj članici BRICS-a je još 2011. godine najavila formiranje alijansi berza BRICS-a, neformalne grupe pet mnogoljudnih zemalja s privredama u naglom usponu.

Sve berze, izuzev MMVB-RTS-a, u prvih šest mjeseci neće naplaćivati trgovinu akcijama.

Alijansu bi činile brazilska BM&F Bovespa, ruska MMVB-RTS, Bombajska berza BSE Limited (Indija), korporacija berzi i klirinških organizacija HKEX (Hong Kong), te berza Johanesburga JSE Limited.

Sve berze, izuzev MMVB-RTS-a, u prvih šest mjeseci neće naplaćivati trgovinu akcijama.

Sada berzanski dileri mogu kupovati i prodavati terminske ugovore berzi BRICS-a na nekoliko investicionih tačaka.

Unakrsna ponuda

U prvoj fazi poslovanja alijanse berze planiraju pokretanje unakrsne ponude finansijskih opcija za svoje indekse na više berzi.

I Bovespa je ‘u igri’ [Reuters]

Ministar finansija JAR-a Pravin Gordan je rekao da “mnoge zemlje u razvoju raspolažu viškom novca, koji se po tradiciji i dalje ulaže u, naprimjer, američke obveznice”.

Prelazak na kreditiranje u nacionalnim valutama i pokretanje sopstvenih berzanskih instrumenata je pokušaj zemalja u razvoju da se oslobode zavisnosti od Zapada.

Londonski dnevnik The Times je ocijenio kako je “rusko-kineska osovina opasna za ostatak svijeta”.

“Zapad mora preduzeti korake kako bi Rusiju izvukao iz zagrljaja BRICS-a i ponuditi joj alternativno mjesto u svjetskom sistemu, kao partnera Evropske unije (EU), koji priznaje svoje korijene i evropske vrijednosti”, piše britanski list.

Izvor: Agencije