UEFA: Bešiću tri utakmice suspenzije

Bešić je "zaradio" crveni karton protiv Andore jer je žvakaćom gumom gađao jednog protivničkog reprezentativca (AP)

Disciplinska komisija Europske nogometne asocijacije (UEFA) danas je kaznila bosanskohercegovačkog reprezentativca Muhameda Bešića sa tri utakmice neigranja zbog nesportskog ponašanja na utakmici protiv Andore u okviru kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo naredne godine.

Bešić je „zaradio“ crveni karton jer je žvakaćom gumom gađao jednog protivničkog reprezentativca koji ga je ranije zaustavio prekršajem.

Ova kazna znači da selektor BiH Mehmed Baždarević neće moći računati na Bešića u dvije preostale utakmice kvalifikacija i, ukoliko BiH izbori doigravanje, jednu utakmicu baraža.

Reprezentacija BiH trenutno zauzima četvrto mjesto u grupi B sa 11 osvojenih bodova. Vels je lider grupe sa 18 bodova, druga je Belgija sa bodom manje, dok je na trećem mjestu (koje vodi u baraž) Izrael sa 13 bodova. Peti je Kipar sa devet bodova, dok je posljednja Andora bez bodova na svome saldu.

Kazna i za Rumune

Disciplinska komisija UEFA-e kaznila je reprezentaciju Rumunije igranjem jedne utakmice bez gledalaca, te novčanom kaznom u iznosu od 110.000 eura zbog rasističkog ponašanja rumunskih navijača za vrijeme utakmica protiv Mađarske i Grčke u kvalifikacijama za EURO 2016. godine. 

Rumunija će tako možda i ključnu utakmicu u borbi za plasman na Europsko prvenstvo, protiv Finske 8. oktobra u Bukureštu, igrati bez publike.

Rumunija se dva kola prije kraja kvalifikacija nalazi na drugom mjestu grupe F sa 16 bodova, jednim bodom manje od lidera Sjeverne Irske. Na trećem mjestu je Mađarska sa 13 bodova, a Finci su četvrti sa 10 bodova. Farski Otoci na petom mjestu imaju šest bodova, a posljednja je Grčka s tri boda. Prve dvije reprezentacije izborit će direktan plasman na EURO 2016. u Francuskoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije