UEFA: Dva miliona eura djeci izbjeglicama

Više detalja o inicijativama koje će UEFA-ina fondacija podržati biće poznato uskoro (EPA)

Izvršni komitet Evropske fudbalske federacije (UEFA) tokom zasjedanja na Malti donio je odluku da se donira dva milion eura za pomoć djeci izbjeglicama, saopšteno je iz evropske kuće fudbala.

Novac će biti doniran Fondaciji za djecu koju je UEFA osnovala 24. aprila ove godine. Preko nje će se direktno finansirati određeni projekti za pomoć djeci izbjeglicama, koji posljednjih dana u velikom broju stižu u Evropu iz Afrike i sa Bliskog istoka, prenosi Anadolija.

Više detalja o inicijativama koje će UEFA-ina fondacija podržati biće poznato uskoro.

Bolji život za izbjeglice

“Odlučili smo se za ovu donaciju Fondaciji za djecu UEFA sa namjerom da pomognemo onima koji su u nevolji u ovoj velikog migrantskoj krizi. Nadamo se da će ova sredstva značajno pomoći u namjeri da se djeci izbjeglicama omogući bolji i lakši život u Evropi, ali i šire”, rekao je Michel Platini.

Evropski fudbalski klubovi svakodnevno pronalaze nove načine kako bi pomogli izbjeglicama, direktnim donacijama ali i animiranjem navijača da pomognu tokom aktuelne izbjegličke krize.

Svih 36 klubova u prvoj i drugoj njemačkoj Bundesligi ovog vikenda će nositi oznake na svojim dresovima „We're helping! #refugeeswelcome“ (Mi pomažemo! Dobrodošle izbjeglice) kako bi potakli navijače da se uključe u pomaganje izbjeglicama.

Igrači minhenskog Bayerna su u subotu na utakmici protiv Augsburga (2:1) na teren Allianz Arene izašli u pratnji njemačke djece i mladih izbjeglica. Višestruki prvak Njemačke je također donirao milion eura za projekte vezane za migrante, te pokrenuo specijalne projekte kojima se osiguravaju obroci, kursevi njemačkog jezika i oprema za izbjegličku djecu.

Novac od ulaznica

Wolfsburg je pozvao 1.200 izbjeglica koje su smještene u regiji iz koje dolazi na utakmicu Lige evropskih prvaka protiv moskovskog CSKA u utorak i donirali su po euro od svake prodane ulaznice za projekte vezane za migrante.

Prošle je sedmice Njemački nogometni savez (DFB) objavio da produžava za još tri godine, do 2019. godine, svoju kampanju „1:0 za dobrodošlicu“, što je inicijativa koja okuplja blizu 600 klubova angažiranih u različitim projektima i inicijativama za izbjeglice.

Francuski nogometni klub “Paris Saint Germain” (PSG) također je odlučio donirati milion eura za pomoć izbjeglicama.

Ranije je Real Madrid odlučio pomoći izbjeglicama tako što će donirati novac.

Izvor: Agencije