UEFA ne razmišlja o Balkanskoj ligi

Nacionalna prvenstva su temelj nogometa u Evropi, kazao je Čeferin (AP)

Predsjednik Evropske nogometne unije (UEFA) Aleksander Čeferin demantirao je spekulacije o formiranju Regionalne lige pod pokroviteljstvom UEFA-e.

“Nema istine u nedavnim tvrdnjama o osnivanju takozvane Balkanske lige. Za razliku od onoga što je napisano u nekim medijima, nije donesena nikakva odluka UEFA-e u vezi sa stvaranjem takvog prvenstva”, izjavio je prvi čovjek UEFA-e.

On je dodao da su nacionalna prvenstva temelj nogometa u Evropi, prenosi Tanjug.

Inicijativa saveza

“Iako su transnacionalna takmičenja pomenuta u nekim slučajevima, trenutno ne postoje konkretni prijedlozi. Svaku takvu ideju bi razmatrala UEFA ukoliko inicijativu pokrenu nacionalni savezi”, stoji u zvaničnom stavu UEFA-e.

Mediji su prethodnih dana najavljivali start Balkanske lige od septembra 2018. godine u kojoj bi učestvovali klubovi nekadašnje SFRJ, a koji nisu izborili mjesto u ligaškoj fazi evropskih takmičenja – Lige prvaka i Lige Evrope.

Kao predigra seniorskoj regionalnoj ligi na području zemalja bivše Jugoslavije pominjalo se prvenstvo u ženskoj i omladinskoj konkurenciji za koje se govorilo kako bi moglo početi već od naredne sezone, prenosi Anadolija.

Na tu temu čelnici saveza država nastalih raspadom bivše Jugoslavije nekoliko puta su razgovarali, posljednji put prije nekoliko dana u Zagrebu.

Izvor: Agencije