UEFA potvrdila oduzimanje tri boda Srbiji

Srbija je kažnjena zbog nasilnog ulijetanja navijača tokom susreta protiv Albanije (AP)

Evropska nogometna unija (UEFA) potvrdila je odluku Suda za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) kojom je prekinuta utakmica kvalifikacija za EURO 2016 između reprezentacija Srbije i Albanije registrirana službenim rezultatom 3:0 za Albance.

Na zvaničnoj stranici UEFA-e objavljena je tabela I grupe kvalifikacija za prvenstvo Evrope na kojoj je vodeći Portugal sa 12 bodova ispred Albanije i Danske sa po 10 i Armenije sa jednim, dok Srbija na začelju ima minus dva boda, prenosi Tanjug.

CAS je u petak odbio žalbu Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i pobjedu u utakmici dodijelio gostima, smatrajući da je FSS odgovoran za prekid meča prošle jeseni u Beogradu zbog loše organizacije i nasilnog ulijetanja navijača na teren.

Reprezentacija Srbije je kažnjena i odigravanjem dvije utakmice na svom terenu bez publike te plaćanjem kazne od 100.000 eura.

Sud u Lozani je odbacio žalbu Srbije, a prihvatio albansku, jer nije pronašao dokaz da su Albanci odbili da nastave meč, dok je prekid uslijedio zbog loše organizacije i nasilnog ulijetanja navijača, koji su napali goste.

Odgovornost Srbije

Zbog toga CAS smatra Fudbalski savez Srbije odgovornim za prekid meča, a ne Albance, pa je zbog toga utakmicu registrirao službenim rezultatom 0:3.

Albanci su istovremeno kažnjeni sa 100.000 eura jer su odgovorni za ulijetanje drona tokom utakmice, koji je nosio zastavu sa simbolima “velike Albanije”.

Kad se na utakmici, koja je u oktobru prošle godine igrana na stadionu Partizana u Beogradu, u 41. minuti iznad terena pojavio dron, spekuliralo se da je Ramin brat bio organizator incidenta.

Nakon odluke CAS-a, Srbija više nema ni teoretskih šansi da se plasira na prvenstvo Evrope sljedeće godine u Francuskoj.

Fudbalskom savezu Srbije ostaje još mogućnost da u roku od 30 dana po prijemu originalne dokumentacije, odnosno odluke Arbitražnog suda u Lozani, uloži žalbu Federalnom sudu u Švicarskoj.

Izvor: Agencije