UEFA predstavila Ligu nacija

U Ligi nacija učestvovat će 55 reprezentacija, koje će biti razvrstane u četiri jakosne grupe (EPA)

Evropska nogometna federacija (UEFA) predstavila je novo natjecanje reprezentacija – Ligu nacija, koja kreće 2018. godine.

UEFA je Ligu nacija predstavila na zasjedanju Izvršnog odbora, najavivši kako će novo natjecanje zamijeniti većinu prijateljskih utakmica, prenosi Hina.

U Ligi nacija sudjelovat će 55 reprezentacija, koje će biti razvrstane u četiri jakosne grupe (A, B, C, D), a svaka od njih bit će podijeljena na četiri grupe s po tri ili četiri reprezentacije.

U najjačem razredu bit će 12 reprezentacija podijeljenih u četiri grupe, a pobjednici tih grupa izborit će plasman na završni turnir Lige nacija 2019. godine.

Četiri tima na Evropskom prvenstvu

Jakosne grupe popunjavat će se prema UEFA-inoj ljestvici iz novembra ove godine.

UEFA je najavila kako će najbolji iz svakog razreda seliti u viši rang, dok će najslabiji ispadati u niži razred, a četiri reprezentacije iz Lige nacija izborit će plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

“Nacionalni savezi i selektori reprezentacija požalili su se da prijateljske utakmice više štete nego koriste njihovim ekipama. Pokretanjem Lige nacija reprezentacije će imati više kvalitetnih i natjecateljskih utakmica, a za reprezentacije srednjeg i najnižeg ranga ovo natjecanje idealna je prilika da izbore kartu za EURO”, poručili su iz UEFA-e.

U razigravanju za četiri mjesta koja vode na EURO 2020. sudjelovat će 16 reprezentacija, po četiri iz svakog jakosnog razreda (A-D), tačnije, pobjednici svake od četiri grupe u svakom od četiri jakosna razreda.

U slučaju da se za razigravanje Lige nacija kvalificiraju reprezentacije koje su kroz regularne kvalifikacije izborile plasman na EURO onda se ta “ulaznica” za razigravanje prebacuje na iduću reprezentaciju po plasmanu.

Vizu za EP izborit će po jedna reprezentacija iz svakog jakosnog razreda.

EURO u 13 evropskih gradova

Utakmice po grupama Lige nacija igrat će se u septembru, oktobru i novembru 2018. godine, kada su reprezentativni termini.

Svaka reprezentacija igrala bi jednu utakmicu u kvalifikacijama za EP, a drugu u Ligi nacija.

Evropsko prvenstvo 2020. bit će prvi put održano u 13 gradova u različitim zemljama Evrope, kako bi se obilježila 60. obljetnica natjecanja.

Utakmice će se igrati u Bakuu (Azerbejdžan), Briselu (Belgija), Kopenhagenu (Danska), Munchenu (Njemačka), Budimpešti (Mađarska), Dublinu (Irska), Rimu (Italija), Amsterdamu (Holandija), Bukureštu (Rumunija), St. Peterburgu (Rusija), Glasgowu (Škotska) i Bilbau (Španija), a polufinale i finale igrat će se na londonskom Wembleyu.

Izvor: Agencije