UEFA: Suspenzija i globa za Bendtnera

Novčana kazna za Bendtnera je druga najveća izrečena od strane UEFA-e tokom ovog turnira (AFP)

Iako je trebao biti predvodnik nogometne reprezentacije Danske, Nicklas Bendtner je odlučio da reklamira irsku kladionicu u trenucima nakon što je postigao gol protiv Portugala u grupnoj fazi Evropskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

Evropska nogometna federacija UEFA pokazala je kako mu neće lako preći preko ovog poteza i kaznila ga suspenzijom od jednog nastupa na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Disciplinska komisija UEFA-e je ustanovila kako je danski nogometaš kriv za „neprimjereno ponašanje“ otkrivanjem imena nezvaničnog sponzora na svome donjem vešu i još kaznila 24-godišnjeg napadača sa globom od 126.000 američkih dolara.

Bendtner se može žaliti na ovu odluku.

Gerilski marketing

Zbog suspenzije, Danac neće moći igrati u prvom kolu kvalifikacija za SP kada će njegova selekcija ugostiti Češku 8. septembra.

Novčana kazna za Bendtnera je druga najveća izrečena od strane UEFA-e tokom ovog turnira. Nogometni savez Rusije mora platiti 151.000 dolara nakon što su navijači „Zbornaje“ napali osiguranje na stadionu u Vroclavu nakon utakmice Rusije sa Češkom.

Bendtner je podigao dres i malo spustio šorc i tako otkrio ime kladioničarske kompanije ispisano na donjem vešu nakon što je postigao drugi gol u porazu od Portugala 2:3 prošle srijede.

Pravila UEFA-e za ovakva takmičenja zabranjuju gerilsko reklamiranje nezvaničnih sponzora na opremi nogometaša.

Bendtnera je posebno kaznio Nogometni savez Danske zbog kršenja timskih pravila. Ovaj savez ima zvanične ugovore sa drugom kladioničarskom kompanijom.

Izvor: Agencije