UEFA zbog Mladića kaznila Zvezdu i Partizan

Evropska nogometna asocijacija je ranije kaznila ruski klub Zenit zbog transparenta podrške Ratku Mladiću (EPA)

Europska nogometna asocijacija kaznila je Crvenu zvezdu utakmicom bez prisustva publike protiv moskovskog CSKA u šesnaestini finala Lige Europe, dok je Partizan kažnjen s 30.000 eura zbog ispada navijača na meču protiv Young Boysa u istom natjecanju, potvrđeno je Tanjugu iz oba kluba.

Beogradski klubovi kažnjeni su zbog neprikladnog ponašanja pristalica, prisustva neakreditiranih predstavnika pored terena, isticanja banera podrške nekadašnjem zapovjedniku Vojske Republike Srpske i haškom osuđeniku, Ratku Mladiću.

“Iskreno, iznenađeni smo ovakvom odlukom UEFA. Mislim da smo tokom cele jeseni pokazali da kao klub maksimalno odgovorno pristupamo svakom meču, pa i organizacionom smislu i da uvek činimo sve što je u našoj mogućnosti da sve protekne u najboljem redu. Rastemo kao klub iz dana u dan i sigurno da ovakva odluka ne ide u prilog razvoju fudbala u Srbiji. Naročito ako se uzme u obzir da smo najgledaniji klub grupne faze Lige Evrope. Verujem da su toga svesni i u UEFA i veoma mi je žao što su se odlučili na ovako drakonsku kaznu”, rekao je generalni direktor Zvezdan Terzić agenciji Tanjug.

Terzić je najavio da će se klub žaliti na odluku UEFA-e, vjerujući da će biti uvažena.

Pozvali se na Hajdukov slučaj

Smatra da postoji “dovoljno argumenata da u žalbenom postupku dokaže da Crvena zvezda ne zaslužuje da igra na praznom stadionu”.

“Sigurno da je jedan od tih argumenata i činjenica da smo još u decembru poslali u UEFA cene karata za meč šesnestine finala Lige Evrope, što svi klubovi moraju da urade i nismo dobili bilo kakvu informaciju da ne počinjemo prodaju ulaznica. Do sada smo prodali oko 28.000 karata što je više od pola stadiona. Zbog svega ovoga, prvo ćemo uložiti argumentovanu žalbu gde se iskreno nadamo pozitivnom ishodu za naš klub. Sačekaćemo ishod žalbenog postupka, a potom doneti konkretne odluke o kojima ćemo obavestiti javnost”, dodao je Terzić.

Poziva se na slučaj splitskog Hajduka, kojem je zbog prodanih karata UEFA svojedobno ublažila kaznu.

“Karta spasa za Zvezdu mogla bi da bude upravo količina prodatih karata jer je UEFA upravo u grupnoj fazi, u gotovo identičnoj situaciji, splitskom Hajduku ublažila kaznu jer prodao gotovo svih 33.000 ulaznica, pa je kapacitet Poljuda bio smanjen za svega 500 mesta”, zaključio je Terzić.

Prva utakmica između Crvene zvezde i CSKA igra se za mjesec dana na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu.

Novčana kazna i za Zenit

Iako se strahovalo da će Partizan drugi put u sezoni biti sankcioniran zatvaranjem tribina, nakon što je to bio slučaj protiv Videotona i kijevskog Dinama, UEFA je poslala novčanu kaznu u Humsku.

Prva utakmica šesnaestine finala Lige Europe Partizan – Viktorija bit će igrana 15. veljače na stadionu u Humskoj.

UEFA je ranije kaznila ruski klub Zenit iz Sankt Peterburga zbog transparenta podrške Mladiću tokom utakmice protiv makedonskog Vardara u Rusiji.

Disciplinska komisija UEFA-e naredila je i djelomično zatvaranje stadiona u Sankt Peterburgu, jer je Zenit proglašen krivim za “rasističko ponašanje” prema Članu 14. UEFA-inih disciplinskih pravila.

Zenit je, također, morao platiti globu od 10.000 eura.

Izvor: Agencije