Uganda: Krvavi okršaj policije i kraljeve paravojske

Policijske snage su u nedjelju uhapsile kralja Charlesa Wesleyja Mumbere i optužile njegove pristalice da pokušavaju stvoriti novu državu (Reuters)

Najmanje 62 osobe su poginule proteklog vikenda u borbama na zapadu Ugande u kojima su učestvovali policijske snage i paravojne snage lojalne lokalnom kralju, navode agencije pozivajući se na izvore iz regionalne policije.

U nedjelju je objavljeno kako je 55 smrtno stradalih, dok je danas povećan crni bilans.

„Do sada smo uspjeli ubiti 46 kraljevskih čuvara, a uhapsili smo ih 139“, kazao je glasnogovornik regionalne policije Mansur Suwed za agenciju Reuters.

Dodao je kako je u borbama poginulo 16 pripadnika policije.

Teška situacija

Policijske snage su u nedjelju uhapsile kralja Charlesa Wesleyja Mumbere i optužile njegove pristalice da pokušavaju stvoriti novu državu u području nedaleko od granice sa Demokratskom Republikom Kongo.

Mumbere se ogradio od dešavanja, no vlasti Ugande optužuju njegove kraljevske čuvare da obučavaju separatističke snage u planinama kako bi napadali državne institucije.

„Situacija je teška, nekoliko naših čuvara je poginulo nakon što je Vlada dala naredbu za hitno raspuštanje kraljevske garde, što nije lako. Kralj je razgovarao sa predsjednikom Yowerijem Musevenijem koji mu je dao dva sata da raspusti gardu, što je nemoguće“, kazao je Clarence Bwambale, glasnogovornik kraljevstva Rwenzururu.

„Poručili smo vlastima kako kraljevstvo nije umiješao u stvaranje Republike Yiira koja želi se otcijepiti.“

Izvor: Agencije