Ugašen radio koji je govorio o nepravilnostima u Drvaru

Osnovan pa brzo ugašen, ilegalni Radio Slobodni Drvar, izazvao je pravu buru u tom gradu.

Grupa građana prozivala je za korupciju i kriminal prvenstveno lokalnu vlast. Neistine iz usta kriminalaca, odgovorili su čelnici Drvara.

Ipak, u jednom se svi slažu – loše se živi u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Moram vam reći da smo dobili zabranu rada i da prestajemo sa radom”, potvrdio je Mišo Balaban sa Radija Slobodni Drvar, nakon što je dobio odluku Regulatorne agencije za komunikacije.

Agencija je poslala Balabanu dokument nakon kojeg su se frekvencija 107,1 megaherza i piratski radio ugasili.

Nisu svi slušaoci sretni, vjeruju osnivači, što se za kriminal i korupciju radijskim eterom više neće prozivati prvenstveno gradski čelnici.

“Strašne su poruke: Dosta kriminala, Samo naprijed, To brate, Izdrži”, navodi Balaban.

Promijenili tri lokacije

Kratko vrijeme je izdržao i dobio status “Crnog bombardera”, kao u kultnom filmu ‘90-tih iz kojeg je i čuvena rečenica glumca Dragana Bjelogrlića: “Ne postoji smisao. Postoji samo haos”.

O haosu u gradu, tvrdi Balaban, pričao je nemilice u eteru, čitao poruke građana, iako se njegov improvizovani studio seljakao.

“Ilegalni Radio Slobodni Drvar u svom kratkom djelovanju promijenio je tri lokacije. Bar toliko institucija ove države zanimalo se za njegov rad”, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Nadležnu agenciju, policiju i tužilaštvo na noge je podigla lokalna vlast, jer su se sa ilegalnog radija, optužuje načelnik Opštine Drvar Stevica Lukač, “čule neistine, uvrede i govor mržnje”. Osnivače je nazvao sličnim rječnikom kao i oni njega.

“To su kvalifikovani kriminalci koji su stepen kriminaliteta i dosije otvarali, Boga mi, decenijama unazad”, tvrdi Lukač.

Teške optužbe

Godinama unazad vlada protekcija pri zapošljavanju u gradu, obnova pojedinih objekata se pripisuje vladajućoj stranci SNSD-u, dug Doma zdravlja je milionski, mladi koji su se vratili svojevremeno sa roditeljima – odlaze, sve to u prvi plan stavljaju građani koji traže promjene. Javno, makar ih policija saslušavala.

Od svake vrste obnove grada, infrastrukturne i društvene, ne posustaju.

“Zaista mislim da ovdje nade ima i ja prvi ne posustajem, kao ni većina građana ovog grada, ali ne mogu doći do izražaja. Meni je pripalo da nosim to breme, glas ovog grada”, kaže David Sabljić, stanovnik Drvara.

U Drvaru je 1.300 nezaposlenih, dok njih 1.000 radi. Stariji su gro populacije od 5.000 žitelja.

I načelnik će priznati, dok traži pomoć viših nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, da se loše živi. Ne voli kada se to čulo sa ilegalne radijske frekvencije.

“Smatram da takav vid obraćanja javnosti i pozivanje na otvoreni fizički nasrtaj na izabrane predstavnike na lokalnim i višim nivoima, nije put kojim trebaju da se rješavaju otvorena nezadovoljstva. Ako ih ima”, napominje Lukač.

Ima, složna je grupa građana koja poručuje načelniku – o nezadovoljstvu u gradu ubuduće može čitati na internetu, gdje djeluje njihov slobodni radio.

Izvor: Al Jazeera