Ugašena velika internetska trgovina drogom

Urlich je u martu pokušao unajmiti plaćenog ubicu

Američke vlasti su u srijedu saopćile da su pronašle i ugasile internetsko crno tržište droge, plaćenih ubica, hakerskih alatki i drugog, uhapsivši osumnjičenog za upravljanje te innternetske stranice zvane “Silk Road”.

Ross William Ulbricht, poznat i kao “Dread Pirate Robbers”, uhapšen je u utorak u San Franciscu, kada mu je druga stranica ugašena, saopćio je Justice Department.

Njegov internetski alijas je preuzet iz filma The Princess Bride.

Tužitelji su rekli da su zaplijenili blizu 3,6 miliona dolara u Bitcoinu, što je najveća zapljena digitalne valute.

“‘Silk Road’ je služio kao crno tržište, gdje su korisnici redovno kupovali i prodavali narkotike i druge nedopuštene servise”, rekao je specijalni agent američkog Federalnog istražnog biroa Christopher Tarbell.

Od januara 2011. godine Ulbrich je upravljao tržnicom na kojoj su prodavani heroin, kokain, LSD i metamfetamin, kao i hakerske alatke za krađu korisničkih podataka.

Zarada na provizijama

Tužitelji su, također, rekli da je Ulbricht pokušao unajmiti nekoga da ubije jednog korisnika “Silk Roada”, koji je prijetio otkrivanjem identiteta drugih korisnika te stranice.

“Optuženi je namjerno uspostavio internetsku tržnicu kriminala van dohvata prava i Vladinih regulacija”, kazao je Tarbell.

Ulbricht je transakcije činio anonimnim koristeći Tor mrežu.

“‘Silk Road’ je postala najsofisticiranija i najšira mreža trgovine na internetu”, smatra Tarbell.

“Kroz ovu stranicu je kupovina ilegalnih dobara bila jednostavna poput kupovine u klasičnim internetskim prodavnicama.”

Tužitelji smatraju da su hiljade dilera i stotine hiljada kupaca koristile ovu stranicu.

“Silk Road” je prozivijama zaradio najmanje 80 miliona dolara, a procjenjuje se da vrijednost transakcija prerasta 1,2 milijarde dolara.

Izvor: Agencije