Ugrožen kreditni rejting EU-a

Agencija S&P, u iduće dvije godine mogla smanjiti rejting EU-a, koji je trenutno na AA+ (EPA)

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's, promijenila je izglede za rejting Evropske unije iz stabilnih u negativne. Ovo je posljedica pružanja podrške Grčkoj te nakon britanske odluke da će glasati o izlasku zemlje iz EU-a, zadržavši pritom postojeći rejting, saopćeno je iz S&P-a.

Takva odluka znači da bi ta agencija u iduće dvije godine mogla smanjiti rejting EU-a, koji je trenutno na AA+.

“Ponovna upotreba bilansa EU-a za omogućavanje visokorizičnog finansiranja zemalja članica EU-a, uključujući odnedavno i Grčku, bez uplaćenog kapitala zemalja članica, jedan je od razloga izmijenjene prognoze”, navodi se u obrazloženju odluke S&P -a.

Junckerov plan, garancija za kreditiranje

U S&P-u ujedno očekuju da će EU pružiti određeni vid parcijalnih garancija za kreditiranje u sklopu takozvanog, Junckerovog plana. Taj plan poticaja, nazvan po predsjedniku Evropske komisjie, Jean-Claudeu Junckeru, trebao bi omogućiti 315 milijardi eura za investicije unutar Evropske unije u razdoblju od iduće tri godine.

Britanija, Njemačka i Francuska zajedno najviše uplaćuju u EU proračun, odnosno oko 70 posto. Britanski premijer David Cameron poručio je da će se zalagati za ostanak Britanije u EU, ako će moći ispregovarati uslove članstva kako bi se ojačao suverenitet Britanije.

Izvor: Agencije