Ugrožena britanska biblioteka zvuka

Zvukovi povijesti, izgubljeni dijalekti, glasovi poznatih pisaca… samo su dio onog što se čuva u Britanskoj biblioteci u Londonu. Ali, arhivari upozoravaju da jedinstvena kolekcija u idućih 15 godina može biti izgubljena zauvijek, ukoliko se ne bude čuvala na dobar način. Biblioteka ima financijske teškoće i potreban im je novac da bi potpuno digitalizirali kolekciju i na taj način osigurali njezin opstanak.

U podrumu Britanske biblioteke radi tim posvećenih arhivatora. Pažljivo preslušavaju tisuće i tisuće rijetkih audiosnimki. Neki su toliko rijetki da je ovo jedino mjesto na kojem se mogu čuti – tu je, primjerice, glas jednog od najpoznatijih pisaca engleskog govornog područja, Jamesa Joycea, ili pisca Bernarda Shawa.

Golema kolekcija pažljivo se konvertira i arhivira na velike servere, kako bi bila dostupna budućim generacijama. Među njima su pjesme iz poznatih filmova, kao i izgubljeni akcenti i dijalekti koji su doprinijeli razvoju engleskog jezika.

Međutim, neke od ploča su u lošem stanju. Biblioteka se bori da dobije 60 milijuna dolara kako bi potpuno digitalizirala kolekciju. Ali, vrijeme istječe.

“Mislim da imamo oko 15 godina da završimo digitalizaciju gotovo sedam milijuna snimki. To nije mnogo vremena, ali maksimalno se trudimo kako bismo uspjeli”, kaže Will Prentice, arhivar u Britanskoj biblioteci.

Utrka s vremenom

Snimke su razvrstane prema formatu. Tu su audiokazete, ploče, trake…

“Ovo je prava utrka s vremenom, kako bi se sačuvala ova važna kolekcija. Prvo, jer bi mogla biti potpuno uništena, a drugo, u budućnosti bi mogli nestati svi uređaji pomoću kojih bi se ti materijali puštali”, izvještava reporter Al Jazeere, Neave Barker.

Jedan značajan zvuk koji biblioteka pokušava pažljivo sačuvati je zvuk ptice koja je izumrla. To je ptica Kauai s Havaja.

Britanska biblioteka možda nema moć sačuvati rijetke vrste od izumiranja, ali ima moć barem sačuvati njihov zvuk. I vrijedno rade na tome.

Izvor: Al Jazeera