Ugrožena sigurnost zbog knjige o Bin Ladenu

Knjiga o akciji u kojoj je ubijen Bin Laden postala je bestseler (AFP)

Šef Pentagona Leon Panetta u utorak je optužio američkog specijalca koji je objavio knjigu o raciji u kojoj je ubijen Osama bin Laden, rekavši da bi sigurnost američkih trupa mogla biti kompromitirana.

U prvoj izjavi o knjizi američkog marinca koja je objavljena prošle sedmice, Panetta je kazao u intervjuu za CBS da iako Amerikanci imaju pravo da saznaju o naporima koji su vojnici uložili da ubiju šefa Al-Kaide, marinci koji su učestvovali u raciji morali su poštivati pravila tajnosti.

“Ja kao sekretar odbrane ne mogu poslati poruku specijalcima koji obavljaju ove akcije ‘možete pisati knjigu ili prodati svoju priču New York Timesu“, kazao je Panetta.

“Kako možemo voditi ove osjetljive akcije ako je ljudima dozvoljeno da to čine?”, rekao je Panetta, koji je u vrijeme ubisva Bin Ladena bio direktor obavještajne agencije CIA.

Prijetnja tužbom

Pentagon je zaprijetio da će tužiti pripadnika elitne jedinice SEALs (‘foke’).

Knjiga  “No Easy Day” (Nimalo lak dan) postala je bestseller, ali je i izazvala ljutite reakcije nekih vojnih komandanata i specijalaca.

Panetta je kazao da je autor knjige imao pravnu obavezu da svoju neobjavljenu skriptu preda zvaničnicima Pentagona prije objavljivanja.

Otkrivanje tajni “zaista ugrožava akcije američkih vojnika kao i živote drugih ljudi uključenih u te akcije”, dodao je on.

Kazao je da je autor, koji je knjigu napisao pod pseudonimom, ali je u medijima identificiran kao Matt Bissonnette, ugrozio i svoj život objavljivanjem knjige.

Izvor: Agencije