Uhapšen bivši iranski tužitelj

Mortazavi je ranije bio suspendiran zbog toga što su tri demonstranta mučena do smrti u pritvoru poslije izbora 2009. (Reuters)

Bivši teheranski tužitelj Saeed Mortazavi, blizak iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmadinejadu, uhapšen je u ponedjeljak navečer, izvijestili su iranski zvanični mediji, ne navodeći razlog hapšenja.

Mortazavi, bivši državni tužitelj u Teheranu, bio je suspendiran i pod istragom zbog uloge u umiranju u zatvoru demonstranata uhapšenih za vrijeme protesta koji su uslijedili nakon osporavanog reizbora Ahmadinejada 2009. godine, podsjeća u utorak AFP.

Predsjednik Ahmadinejad, koji se nalazi na putu u Egiptu, rekao je da je hapšenje Mortazavija “vrlo ružno” i da će povesti istragu o tome kada se vrati u zemlju.

Iranska novinska agencija Fars objavila je da je Mortazavi odveden u zatvor Evin, a uhapšen je dok je odlazio sa posla.

Human Rights Watch (HRW) Mortazavija smatra “serijskim kršiteljem ljudskih prava”, navodi Reuters.

Rasprava u Parlamentu

On je u nedjelju bio u žiži žučne rasprave u Parlamentu, gdje su se Ahmadinejad i predsjednik Parlamenta Ali Larijani uzajamno optuživali za korupciju, nepotizam, nemoral, što su optužbe bez presedana između dva lidera u otvorenom ratu već nekoliko mjeseci.

Poslanici su smijenili ministra rada, jer je odbio smijeniti Mortazavija sa čela organizacije za socijalnu sigurnost.

U toku parlamentarne rasprave, Ahmadinejad je pokazao videosnimak na kojem se vidi Fazel Larijani, brat predsjednika Parlamenta i šefa sudske vlasti Sadeqa Larijanija kako od Mortazavija traži mito da bi mu za protuuslugu dva brata dala političku podršku, s obzirom na njegov sudski dosje i napade na njega u Parlamentu.

Fazel Larijani je osudio objavljivanje ovog videosnimka i izjavio da će podnijeti tužbu protiv Ahmadinejada i Mortazavija.

Izvor: Agencije