Uhapšen bivši obavještajni šef Sudana

Uhapšeni su optuženi i za širenje glasina o zdravstvenom stanju predsjednika Omara al-Bashira (AFP)

Trinaest ljudi je uhapšeno u Sudanu, uključujući bivšeg šefa moćne obavještajne službe, pod optužbom da su planirali sabotažu nacionalne sigurnosti, saopćili su sudanski sigurnosni zvaničnici.

Salah Gosh, nekadašnji šef obavještajne i sigurnosne agencije, uhapšen je sa ostalima pod sumnjom “izazivanja haosa”, “ciljajući” na neke lidere zemlje i šireći glasine o zdravstvenom stanju predsjednika Omara al-Bashira, rekao je sudanski ministar informiranja u četvrtak.  

“Uhapšeno je 13 osoba. Situacija je sada potpuno stabilna”, rekao je ministar Ahmed Belal Osman.

Novinarka Al Jazeete Harriet Martin, koja izvještava iz prijestolnice Kartuma, rekla je da su uhapšeni optuženi da su “planirali pokretanje haosa u Sudanu u veoma osjetljivom periodu”.

Svjedoci hapšenja kazali su da su vidjeli naoružana vozila i trupe u centru Kartuma.

Kako je izvijestio sudanski Media centar na svojoj web stranici, obavještajna i sigurnosna agencija uhapsila je osobe koje su planirale “sabotažu s ciljem izazivanja sigurnosnih smetnji u zemlji koju su izvele osobe iz opozicionih snaga”.

Kriza i rat

Citirajući sigurnosne izvore, navedeno je da su vlasti uhapsile “vojne i civilne ličnosti” povezane sa planom o destabilizaciji zemlje.

Predsjednik Bashir je na vlasti gotovo 25 godina, iako su zemlju potresale pobune u siromašnim graničnim područjima, te rat u Darfuru.

Sudan je pogodila i velika ekonomska kriza kada je jug zemlje, bogat naftom, proglasio nezavisnost prošle godine.

Visoke cijene hrane dovele su do ogromnog nezadovoljstva građana zbog gubitka juga zemlje, a aktivisti stalno pozivaju na proteste. Analitičari tvrde da je ova kriza dovela i do podjela u Vladi.

Decenije građanskog rata između sjevera i juga kulminirale su proglašenjem nezavinosti Južnog Sudana u julu prošle godine u sklopu mirovnog sporazuma iz 2005.

Izvor: Al Jazeera i agencije