Uhapšen biznismen koji je zarađivao na bolesnima

Shkreli je zajedno s još nekim osobama na prevaru nagovarao investitore da ulože novac u dva odvojena fonda (AP)

Bivši direktor farmaceutske kompanije Retrophin Inc albansko-hrvatskog porijekla Martin Shkreli, koji je u septembru izazvao buru negodovanja zbog podizanja cijene spasonosnog lijeka za pacijente zaražene HIV-om, uhapšen je pod optužbom za prevaru, saopćio je američki Federalni istražni biro (FBI).

Kako izvještava AFP, hapšenje nije povezano s povećanjem cijene lijeka Daraprim za više od 5.000 posto, medikamenta koji se koristi za liječenje malarije i infekcija od kojih pate HIV pozitivne osobe.

Umjesto toga, kako je naveo FBI, Shkreli je priveden zbog ispitivanja u vezi s pronevjerom u Retrophinu, drugoj kompaniji u kojoj je ranije bio na čelu.

Shkreli, 32-godišnji bivši menadžer hedge fonda, kako piše AFP, postao je poznat svjetskoj javnosti kada je njegova firma Turing Pharmaceuticals AG podigla cijenu Daraprima s 13,50 dolara po tableti na 750 dolara, što je naišlo na oštru osudu među američkim političarima.

Prevarili investitore

U optužnici se navodi da je Shkreli, zajedno s još nekim osobama, vodio tri međusobno povezane prevare od septembra 2009. do septembra 2014. godine.

Oni su, kako se precizira, na prevaru nagovarali investitore da ulože novac u dva odvojena fonda i nezakonito su prisvojili imovinu kompanije Retrophin kako bi pokrili lične i profesionalne dugove Shkrelija.

Shkreli je “bio uključen u više shema, zavodeći investitore kroz mrežu laži i obmana”, navodi se u saopćenju američkog državnog tužioca Roberta Capersa.

Uhapšen je i Evan Greebel, advokat koji je bio vanjski savjetnik Retrophina, saopćio je američki Federalni istražni biro.

Izvor: Agencije