Uhapšen direktor Audia Rupert Stadler

Bivši šef Audiove jedinice za razvoj motora već je u istražnom pritvoru (EPA)

Njemačke vlasti u ponedjeljak su uhapsile izvršnog direktora kompanije Audi koncerna Volskwagen Ruperta Stadlera, u sklopu istrage o manipulaciji kontrole emisija štetnih gasova, javlja Anadolija.

Potez je uslijedio nakon prošlosedmične istrage, koji su naložili tužioci u Minhenu zbog  sumnje na prevaru i indirektne nepravilnosti s dokumentima kompanije.

“Direktor Audija Rupert Stadler lišen je slobode jutros”, navodi se u saopštenju kompanije. Sudsko saslušanje kojim će se utvrdili hoće li Stadler ostati u pritvoru je u toku, saopštila je kompanija, dodajući da neće davati daljnje komentare zbog aktivne istrage.

Njemačka novinska agencija dpa objavila je da su tužioci odlučili da zatraže Stadlerovo hapšenje zbog straha da bi mogao pokušati da izbjegne pravdu.

Pad dionica

Bivši šef Audiove jedinice za razvoj motora već je u istražnom pritvoru. Ukupno 20 osoba je pod sumnjom u aferi Audija, koja se fokusira na automobile prodate u Evropi za koje se vjeruje da su opremljeni softverom koji je isključio kontrolu emisija ugljendioksida  tokom redovne vožnje.

Volkswagen se izjasnio krivim za krivične prijave u Sjedinjenim Američkim Državama, a optuženo je i devet menadžera, uključujući i bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna. Dva menadžera već služe zatvorske kazne. Winterkorn i ostali su u Njemačkoj i vjerovatno neće biti izručeni SAD-u.

Audi je u saopćenju prošle sedmice naveo da je surađivao s vlastima u procesu koji se vodi protiv ove kompanije.

Dionica Volkswagena zabilježila je pad od 2,6 posto na 157,60 eura u Frankfurtu.

Izvor: Agencije