Uhapšen drugi osumnjičeni za napad u Londonu

Grupa ISIL preuzela je odgovornost za taj napad (EPA)

Britanska policija uhapsila je drugog osumnjičenog za napad u podzemnoj željeznici u Londonu, nakon jučerašnjeg hapšenja 18-godišnjeg mladića.

U saopćenju britanske policije, navodi se da je u subotu kasno uvečer uhapšen 21-godišnji muškarac u Hounslow, u zapadnom predgrađu Londona, prenio je Tanjug agenciju AFP.

Britanske vlasti nastavljaju potragu za osumnjičenima za napad i razmatraju mogućnost da je više od jedne osobe bilo odgovorno za napad, izjavio je viši koordinator policijske službe za borbu protiv terorizma Neil Basu.

“I dalje sprovodimo veliki broj istraga i velikom brzinom. Naši prioriteti su … da identificiramo i lociramo bilo koje druge potencijalne osumnjičene”, izjavio je Basu za Reuters.

U napadu na podzemnu željeznicu u petak povrijeđeno je 29 osoba. U vozu je eksplodirao sadržaj bijele kofe, stavljene u plastičnu kesu pored ulaza u vagon.

‘Teroristički akt’

Britanska policija evakuirala je u subotu žitelje Sunburyja nastanjene u blizini kuće koju je pretraživala nakon hapšenja 18-godišnjeg mladića, osumnjičenog za bombaški napad u londonskom metrou, u petak.

U saopćenju policije navedeno je da su žitelji koji stanuju u blizini objekta na adresi koje pretražuju u Sunburyju, nedaleko od aerodroma Heathrow, evakuirani iz preventivnih razloga.

Vlasti su povećale nivo opasnosti od terorizma na “kritičan” u petak kasno uvečer, što znači da vladine operativne snage vjeruju da bi mogao da uslijedi još jedan napad, naveo je AP.

Napad se dogodio u petak ujutro u vozu na londonskoj metro stanici Parsons Green, a policija ga je proglasila terorističkim aktom.

Naoružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za taj napad, a saopćenje o preuzimanju odgovornosti objavila je novinska agencija Islamske države Amaq.

Izvor: Agencije