Uhapšen Gerry Adams, vođa stranke Sinn Fein

Policija Sjeverne Irske uhapsila je vođu stranke Sinn Fein Gerryja Adamsa zbog sumnje da je bio umiješan u otmicu i ubistvo udovice iz Belfasta, koje je 1972. izvela Irska republikanska armija (IRA).

Adams (65) je potvrdio svoje hapšenje u prethodno pripremljenom saopćenju i opisao ga kao dobrovoljno i ranije dogovoreno saslušanje, javio je AP.

Već duže vrijeme se očekivalo da će policija ispitati Adamsa o ubistvu Jean McConville, 38-godišnje majke desetero djece, koju je IRA likvidirala kao navodnog špijuna, podsjeća AP.

Prema svim značajnijim historijama IRA-e i pokreta Sinn Fein, koji je bio njeno političko krilo, za Adamsa kažu je bio decenijama komandant IRA-e, ali je uvijek negirao da je imao bilo kakvu funkciju u toj zabranjenoj grupi, prenosi Tanjug.

“Smatram da su ubistvo Jean McConville i njena tajna sahrana bili pogrešni i da je to teška nepravda za nju i njenu porodicu”, naveo je Adams.

Dodao je da su protiv njega pokrenute maliciozne optužbe koje odbacuje, navodeći da nije imao nikakvu ulogu u otmici, ubistvu i sahrani Jean McConville, prenosi AP.

Kampanja za izbore 

Adams, koji vodi kampanju za predstavnike stranke Sinn Fein na evropskim izborima 23. maja, natuknuo je da je moguće da iza njegovog hapšenja stoje politički motivi, prenosi Hina.

“Da, zabrinjava me odabrani trenutak hapšenja, usred izborne kampanje”, kazao je za irsku televiziju RTE. Njegovo hapšenje će imati ozbiljne posljedice u Republici Irskoj, gdje Adams predvodi drugu najveću opozicijsku stranku koja je snažno suprotstavljena politici oštrih mjera štednje sadašnje Vlade.

Beživotno tijelo McConville je pronađeno 2003. na plaži u okrugu Louth, kojeg Adams predstavlja u Parlamentu.

Istraga o ubistvu McConville ponovo je pokrenuta nakon objave niza intervjua bivših boraca iz Sjeverne Irske za Boston College.

Sjevernoirska policija je prošle godine zatražila snimljeno svjedočanstvo bivše pripadnice IRA-e Dolours Price nakon njene smrti te godine.

Izvor: Agencije