Uhapšen jedan od najtraženijih članova ETA-e

ETA se smatra odgovornom za smrt 829 osoba tokom četiri decenije oružane borbe za nezavisnu državu na sjeveru Španije i jugu Francuske (AP)

Jedan od najtraženijih članova baskijske oružane separatističke grupe ETA-e uhapšen je na jugozapadu Francuske, saopćilo je špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenijele agencije.

Na osnovu međunarodne potjernice, uhapšen je Sabin Mendizabal Plazaola (34), zbog navodnog ranjavanja španskog policajca.

Plazaola je nestao 2009. godine, kada ga je španski sud osudio na zatvorsku kaznu jer je na sjedište španske vladajuće Narodne partije u baskijskom gradu Ermuau bacio eksplozivnu napravu, prenio je AFP.

Član aktivne grupe

Uhapšeni je bio u bjekstvu šest godina, a uhapšen je u Saint-Palaisu, koji se nalazi podno planinskog lanca Pirineji.

Također je optužen za bacanje molotovljeva koktela na poslovni prostor u mjestu Vitoria 2005. godine, čiji je vasnik bio gradonačelnik i član Narodne partije.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi kako je Plazaola “na listi najtraženijih pripadnika ETA-e” zbog pružanja podrške jednoj od najaktivnijih jedinica grupe “Commando Donosti”, koja je djelovala u regiji San Sebastian.

Grupa ETA (Euskadi Ta Askatasuna, što na baskijskom znači Domovina i Sloboda) smatra se odgovornom za smrt 829 osoba tokom četiri decenije duge oružane borbe za nezavisnu državu na sjeveru Španije i jugu Francuske.

Izvor: Agencije