Uhapšen lider meksičkog narko-kartela Gulf

Policija je zaplijenila El Cossove pozlaćene pištolje (Reuters)

Meksička vojska saopćila da je uhapsila jednog od najtraženih dilera droge u zemlji, Jorgea Eduarda Costillu Sancheza, za koga se pretpostavlja da je vođa narko-kartela Gulf.

U saopćenju meksičke ratne mornarice navodi se da je uhapšen Sanchez, poznat pod nadimkom El Coss, lider narko-kartela Gulf u sjeveroistočnoj državi Tamaulipas.

Cartel Gulf kontrolira glavne puteve za trgovinu drogom na granici između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Sanchez, za čije hvatanje su meksičke vlasti ponudile nagradu od 2,2 miliona američkih dolara, na listi je 37 najtraženijih kriminalaca u Meksiku.

Oslabljen kartel

Prije njegovog hapšenja, meksičke vlasti ubile su ili uhapsile 22 od 37 najtraženih kriminalaca.

Samo 24 sata prije njegovog hapšenja meksičke vlasti su saopćile da su naoružani članovi bandi ukrali više vozila i parkirali ih na sred avenija u tri grada u državi Tamaulipas, blokirajući saobraćaj i plašeći stanovništvo.

Meksički kriminalci često koriste takve taktike kako bi izbjegli hapšenja.

U kratkom saopćenju mornarice se ne precizira gdje je El Coss tačno uhapšen.

Nejgov narko-kartel je oslabljen 2010. kada je pokvario odnose sa Zetasom, vođom druge velike bande iz susjedne države Nuevo Leon, nakon čega su se pripadnici dvije grupe našli u brutalnom ratu.

Prema riječima analitičara, više od 60.000 ljudi je ubijeno u obračunima meksičkih narko-bandi od 2006. godine, kada je odlazeći predsjednik Meksika Felipe Calderon pokrenuo rat protiv narko mafije, mobilizirajući skoro 50.000 vojnika širom zemlje sa zadatkom da se obračunaju sa dilerima.

Izvor: Agencije