Uhapšen mladić zbog antisrpskih naljepnica

Iste naljepnice pojavljivale su se i ranije u nekoliko hrvatskih gradova (Facebook)

Policijska uprava vukovarsko-srijemska potvrdila je kako je priveden 19-godišnjak kojeg sumnjiče za postavljanje  naljepnica po Vukovaru na kojima je na crnoj podlozi bijelom bojom nacrtano stablo s kojeg vise ljudska tijela, te ispisana poruka “Serbian Family Tree” (srpsko obiteljsko stablo).

Iz policije navode kako se nad mladićem provodi kriminalistička istraga, nakon čega će biti biti priveden pritvorskom nadzorniku uz prijavu Državnom odvjetništvu.

U povodu pojave uvredljivih i sramotnih plakata hrvatska Vlada se oglasila priopćenjem u kojem “najoštrije osuđuje svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine koji ne pridonosi zajedništvu i stabilnosti te zaštiti ljudskih prava svih građana Republike Hrvatske”. 

Orepić: Suprotstaviti se tom ljudskom jadu

Pojavu antisrpskih naljepnica ranije je osudio i hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je na Facebooku napisao kako je to primitivizam koji je izraz kukavičluka i svega što nema nikakve veze s Hrvatskom i domoljubljem, Vukovarom i Vukovarcima.

“Svima onima koji toleriraju ovakove ispade u svojoj životnoj sredini poručio bih da štite one koji Hrvatskoj čine veće zlo od svojevremenih četničkih hordi! Ovo nije Hrvatska!”, naveo je Orepić.

“Krajnje je vrijeme da se svi skupa suprotstavimo ovom ljudskom jadu”, napisao je Orepić.

Naljepnice na kojima su ispisane riječi “srpsko obiteljsko stablo”, uz koje su objavljene i one s likom Ante Pavelića, postavljene su po autobusnim stajalištima na Trpinjskoj cesti u Vukovaru.

Osude gradskih vlasti

“Zgrožen sam i ne znam što bih drugo rekao nego da je to bolesno. Pozivam policiju i druge institucije da istraže slučaj i sankcioniraju odgovorne”, rekao je novinarima gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

I Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine, najoštrije je osudio takve pojave.

“Ovo nadilazi i granice negativnoga nacionalizma. Razlog ovakvih pojava jest što izostaju oštrije osude nositelja vlasti, počevši od predsjednice, preko premijera, pa do lokalnih vlasti. Isto tako izostaju i primjerene kazne pravosuđa. Nažalost, kod nas još nema ni osuda ovakvih nedjela”, rekao je Milaković.

Iste naljepnice pojavljivale su se i ranije u nekoliko hrvatskih gradova. Prije nekoliko godina pojavile su se u Zagrebu, a prošle godine u Petrinji.

Izvor: Agencije