Uhapšen organizator trgovine organima

U optužnici se Harel navodi kao "mozak" mreže koja je pronalazila davaoce i dobitnike organa (AP)

Osumnjičeni za organiziranje trgovine organima, koga vlasti na Kosovu traže godinama, uhapšen je u Izraelu, izjavio je specijalni tužila Evropske unije (EU) Jonathan Ratel.

“Dobili smo informaciju da je Moshe Harel uhapšen u Izraelu zbog trgovine organima i drugih krivičnih djela povezanih sa tim i sada čekamo potvrdu izraelskih vlasti”, rekao je Ratel za AFP.

U prištinskoj klinici je 2008. godine obavljeno najmanje 30 nelegalnih vađenja i presađivanja bubrega.

Ako informacija bude potvrđena, ovo hapšenje bi moglo biti prekretnica na suđenju sedam osoba, optuženih za trgovinu organima i nelegalne transplantacije u klinici Medicus 2008. godine u Prištini, navodi AFP.

‘Mozak’ mreže

Harel je uhapšen u Prištini iste godine, ali je pobjegao s Kosova čim je pušten iz pritvora. Kosovske vlasti su poslije toga izdale međunarodni nalog za njegovo hapšenje.

Prema optužnici, u prištinskoj klinici je 2008. godine obavljeno najmanje 30 nelegalnih vađenja i presađivanja bubrega. Davaoci su bili iz siromašnih istočnoevropskih i centralnoazijskih zemalja, kojima je za organe obećano 15.000 eura.

U optužnici se izraelski državljanin Harel navodi kao “mozak” mreže koja je pronalazila davaoce i dobitnike organa.

Među sedam osumnjičenih osoba, protiv kojih se vodi sudski postupak, nalaze se i bivši funkcioner kosovskog ministarstva zdravlja Ilir Recaj i istaknuti prištinski urolog Ljutfi Derviši, navodi AFP.

Nelegalne operacije

Treći osumnjičeni je turski ljekar Jusuf Sonmez, koji je optužen za vršenje nelegalnih operacija vađenja organa. Protiv njega je podignuta optužnica i u Turskoj.

Davaoci su bili iz siromašnih istočnoevropskih i centralnoazijskih zemalja, kojima je za organe obećano 15.000 eura.

Kosovsku kliniku je pretresla policija 2008. godine nakon što je jedan turski državljanin kolabirao na prištinskom aerodromu dok je čekao da se ukrca na avion za Istanbul, nakon što mu je izvađen bubreg.

Krivičnu istragu je pokrenula policijska misija EU na Kosovu (EULEX).

Izvor: Agencije