Uhapšen osumnjičeni za eksplozije u Zagrebu

Zagrebačka policija uhapsila je u nedjelju muškarca osumnjičenog za dvije eksplozije koje su u protekloj sedmici potresle glavni grad Hrvatske.

Kako je iz Zagreba javio reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, radi se o 53-godišnjem Vojislavu Blaževiću, koji je na bolničkom liječenju nakon što je lakše ozlijeđen u drugoj eksploziji.

Vitomir Bijelić, načelnik uprave kriminalističke policije, rekao je da je hrvatski državljanin rođen 1959. uhapšen u bolnici u poslijepodnevnim satima u nedjelju.

Ispitano 250 ljudi

Zapadni dio Zagreba u četvrtak navečer je bio u policijskom obruču, nakon što je na autobuskoj stanici na Aleji grada Bologne došlo do snažne eksplozije.

Dva dana ranije eksplodirala je naprava i na željezničkoj pruzi u Zagrebu.

Čorkalo je kazao u večernjim satima u nedjelju da u naredna 24 sata Državno odvjetništvo s osumnjičenim treba obaviti informativni razgovor, nakon čega će istražni sudija odlučiti da li će osumnjičeni biti pritvoren, ili će se braniti sa slobode.

Kako je kazao, u ovakvim slučajevima uobičajeno je određivanje jednomjesečnog pritvora.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Vurušić rekao je kako postoje osnovi sumnje da je uhapšeni muškarac počinitelj krivičnog djela dovođenja u opasnost života i imovine eksplozivnim sredstvom.

Kako je kazao Bijelić, maksimalna zaprijećena kazna za to krivično djelo je pet godina zatvora.

U istrazi je ispitano 250 ljudi, obavljeno je 25 pretresa, no o motivima postavljanja eksplozivnih naprava u policiji nisu željeli nagađati.

Otkrivena vrsta eksploziva

Za sada nisu željeli to kazneno djelo okarakterizirati terorističkim, no ne odbacuju tu mogućnost, jer se istraga nastavlja.

Forenzičari provode vještačenje na više od 200 predmeta i tragova.

Neka vještačenja su dovršena i njihovi rezultati uveliko potkrepljuju osnov sumnje da bi uhapšeni muškarac mogao biti počinitelj krivičnih djela, rekao je Bijelić.

On je dodao da su vrsta eksploziva i mehanizam aktiviranja utvrđeni, ali da ne mogu biti otkriveni u interesu istrage.

Osumnjičeni, koji je pod policijskim nadzorom na bolničkom liječenju, odbija hranu, rekao je Bijelić.

Izvor: Al Jazeera