Uhapšen osumnjičeni za namještanje utakmica

Italijanska policija uhapsila je u četvrtak na aerodromu u Milanu državljanina Slovenije Admira Suljića koji je osumnjičen za namještanje utakmica.

Suljić, inače bivši nogometaš koji je igrao u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, je na potjernici Interpola od 2011. godine, pod optužbom da je učestvovao u masovnom namještanju rezultata utakmica u slučaju u kojem je već uhapšeno 50 osoba, a više od 150 je pod istragom.

Policija je saopćila da je Suljić, koji je u bjekstvu bio od decembra 2011. godine, ključna “karika” u operaciji “Posljednja opklada”.

Kako je navedeno, Suljić, koji je uhapšen pošto je doputovao iz Singapura, bio je u vezi s nedavno osumnjičenima za organizirano namještanje utakmica.

Identificirano 680 sumnjivih mečeva

Generalni sekretar Interpola Ronald Noble je ranije u četvrtak rekao da je singapurska policija obavijestila italijanske kolege da je osumnjičeni za namještanje utakmica u avionu koji treba sletjeti u Milano.


Branko Vekić o namještanju nogometnih utakmica 

Noble je na konferenciji za novinare u Singapuru rekao da je Suljić na potjernici italijanske policije jer se sumnja da sarađuje sa singapurskim biznismenom Tan Seet Engom, poznatijim kao Dan Tan.

Italijanska policija je saopćila da se Suljić želio predati vlastima i da je suočen s optužbama za kriminalno udruživanje i prevaru u sportu.

Noble je kazao: “Ako je uhapšen u Italiji, oni će poštovati vladavinu prava. Italija će donijeti zaključak o tome da li on prihvata optužbe ili se bori protiv njih. Ako prizna optužbe, nadam se da će sarađivati sa policijom i kazati nam šta zna  o svojim navodnim kriminalnim aktivnostima.”

Istragom Evropske policijske agencije identificirano je oko 680 sumnjivih mečeva sirom svijeta, uključujući utakmice Lige prvaka (LP) i kvalifikacione mečeve za Svjetsko prvenstvo (SP) i Evropsko prvenstvo (EP). Sporna je i regija – sedam susreta u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, te 18 u Hrvatskoj. 

Izvori: Al Jazeera i agencije