Uhapšen osumnjičeni za napad na novinara BN televizije

Osumnjičenog je sam Vladimir Kovačević prepoznao kao jednog od napadača (Fena)

Policija bh. entiteta Republika Srpska potvrdila je da je uhapšena jedna osoba pod sumnjom da je fizički napala novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova RS-a Dragana Lukača, nakon istrage kaznenog djela ubojstvo u pokušaju, uhapšena je osoba inicijala M. Č.

Prema navodima bh. medija, uhapšen je Marko Čolić iz Banje Luke, a navodno se radi o boksaču Slavije.

Lukač je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci potvrdio da je osumnjičenog sam Kovačević prepoznao kao jednog od napadača.

Napad kao pokušaj ubistva

Za drugom osobom, koja je sudjelovala u napadu na novinara 26. kolovoza, intenzivno se traga.

“Nema političke pozadine u ovom slučaju. Vidjećemo da li ima veze sa nekim drugim političarem ili nekom drugom osobom”, rekao je Lukač, ističući da vlast u RS-u “nema nikakve veze” s napadom na novinara.

“Nikome nije palo napamet da naručuje napade na novinare. Tužilaštvo je ovaj napad kvalifikovalo kao pokušaj ubistva”, dodao je.

Potvrdio je kako je hapšenje uslijedilo nakon intenzivne istrage, a “na tužilaštvu je da preduzme daljnje mjere u rasvjetljavanju tog slučaja”.

Načelnik banjolučke policije Željko Spasojević naveo je da se nastavlja rad na svim okolnostima slučaja, uključujući i utvrđivanje motiva.

Potvrdio je i da je uhapšeni od ranije poznat policiji.

Poznat i drugi osumnjičeni

Direktor policije RS-a Darko Ćulum zahvalio je novinaru Kovačeviću na suradnji u istrazi.

Kaže da se uhapšeni brani šutnjom te da policija zna i ime drugog potencijalnog osumnjičenog za to kazneno djelo.

“Nikome nije palo napamet da naručuje napada na novinare. Tužilaštvo je ovaj napad kvalifikovalo kao pokušaj ubistva”, rekao je Lukač. 

Izvor: Agencije