Uhapšen osumnjičeni za ubistva 83 Bošnjaka

Tužilaštvo BiH i policija tragaju za drugim osumnjičenima za zločin u Hrgaru (Al Jazeera)

Pripadnici bosanskohercegovačke Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u mjestu Piskavica kod Banje Luke Željka Stanarevića (45) zbog sumnje da je počinio zločin protiv čovječnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Stanarević je osumnjičen je da je, kao pripadnik Vojne policije 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u mjestu Hrgar u junu 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Vojne policije VRS-a, učestovavao u odvođenju zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti iz kruga Stanice javne bezbjednosti Ripač, kao i njihovim ubistvima u mjestu Hrgar.

Nakon toga tijela žrtava su bačena u prirodnu jamu Bezdan.

Potraga za drugim počiniocima

Prilikom ekshumacije 1997. godine u jami su pronađeni posmrtni ostaci 83 osobe.

Tužilaštvo BiH je, u saradnji sa pripadnicima Odjeljenja za ratne zločine MUP-a Unsko-sanskog kantona i SIPA-e, provelo istragu i prikupilo dokaze o osumnjičenim počiniocima ovog ratnog zločina.

Tužilaštvo i policija nastavljaju aktivnosti na pronalasku i hapšenju ostalih osoba koje su učestovale u ovom ratnom zločinu, navodi se u saopštenju.

Stanarević će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, a nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Izvor: Agencije