Uhapšen saradnik FIFA-e zbog prevare s kartama

Brazilska policija uhapsila je saradnika Međunarodne nogometne federacije koji je bio zadužen za prodaju karata za utakmice Mundijala.

Ray Whelan, koji je britanski državljanin, pritvoren je pod optužbom da je bio na “vrhu piramide” za nelegalnu prodaju ulaznica.

Policija je uhapsila Whelana u luksuznom hotelu “Copacabana Palace” u Rio de Janeiru, gdje su smješteni svi zvaničnici FIFA-e.

Brazilska policija je prošle sedmice uhapsila 11 osoba, članova međunarodne mreže koja se bavila nelegalnom prodajom ulaznica za mečeve na Svjetskom prvenstvu.

Oni su optuženi da su preprodavali karte, od kojih su neke pripadale igračima.

Grupa koja se bavila preprodajom karata zarađivala je gotovo 90 miliona dolara po turniru i “operirala” je na četiri Mundijala, navedeno je iz policije.

FIFA sarađuje s vlastima

Uhapšeni bi se mogli suočiti s optužbama za pranje novca, kriminalno udruživanje i ilegalno prodavanje karata, prenose agencije.

Policija je saopćila da je, u sklopu istrage, prošle sedmice identificirala prvu osobu, navodnog zvaničnika FIFA-e, putem telefonskih poziva.

Fabio Barucke, istražitelj koji je zadužen za slučaj, kazao je da je taj zvaničnik imao pristup uredima FIFA-e, stadionima i drugim administrativnim područjima gdje je mogao doći do ulaznica za utakmice.

Barucke je tada izjavio da taj zvaničnik nije Brazilac i da je došao u tu zemlju samo zbog SP-a.

FIFA je u saopćenju navela da “nastavlja u potpunosti sarađivati s lokalnim vlastima, te da će pružiti sve detalje koji se traže kako bi se pomoglo u istrazi”.

Izvor: Agencije