Uhapšen saučesnik napada na trudnicu

Rasno motivirani napadi posljednjih godina su u stalnom porastu (Reuters)

Muškarac povezan sa rasno motiviranim napadom na trudnicu, koji se desio prošlog mjeseca, uhapšen je. Napad na trudnicu završio je pobačajem.

Žena stara 34 godine bila je verbalno maltretirana „rasnim primjedbama“ dok je kupovala u supermarketu, koji se nalazi u gradiću Bletchley, sjeverno od Londona, 6. augusta ove godine, saopštila je policija.

Muškarac, koji je žrtvu vrijeđao na rasnoj osnovi, slijedio je ženu do parkinga, koji se nalazi ispred supermarketa, gdje ju je napao fizički, udarajući je u torzo i bacajući je na zemlju.

Žena je poslije žurno prebačena u bolnicu Milton Keynes gdje su joj ljekari tretirali povrede abdomena, ali doktori nisu uspjeli da spase nerođeno dijete. Ljekari nisu mogli utvrditi u kojem je stadiju trudnoće bila.

Četrdesetogodišnji muškarac koji je pokušao pomoći napadnutoj ženi udaren je po glavi vrećom leda i flašom.

Policija Thames Valleya potvrdila je Al Jazeeri da je 37-godišnji muškarac, uhapšen u srijedu, povezan sa incidentom.

Žena nosila maramu

Svjedoci su britanskim medijima rekli kako je napadnuta žena bila „bliskoistočnog izgleda“ i da je nosila maramu, ali policija je odbila komentarisati takve tvrdnje.

Napad je uslijedio nedugo nakon što je Nacionalno vijeće policijskih rukovodilaca potvrdio da se desio niz ksenofobičnih napada diljem zemlje, a sve kao odgovor na odluku nacije da napusti Evropsku uniju.

Prema podacima tijela rasni i ksenofobični napadi povećali su se za 58 posto u mjesecu koji je slijedio nakon izglasavanja Brexita, dok je u augustu stopa kriminaliteta 14 posto bila veća u odnosu na isti period prethodne godine.

Generalni sekretar Muslimanskog vijeća Britanije Harun Khan rekao je da je vjerovatno „vrhunac“  ksenofobičnih napada povezan sa Brexitom, ali većina ostalih je povezana sa „rastućim povećanjem anti-muslimanskih osjećanja koja tinjaju ispod površine“.

„Mnogo je priča ljudi koji su bili napadnuti i maltretirani, uglavnom su to ranjive osobe, kao što su žene koje nose hidžab i starije osobe. Oni su sve češće meta napada“ rekao je Al Jazeeri.

Šef istraživačkog tima muslimanskih advokata registriranih u Velikoj Britaniji Shenaz Bunlawala slaže se sa stavovima Haruna Khana.

Povećanje napada nakon Bexita može se sagledati samo „kada znamo da se napadi koji u pozadini imaju rasnu i vjersku mržnju povećavaju iz godine u godinu, posljednje tri godine“ rekla je Bunlawala Al Jazeeri.

Povećanje zločina motivisanih rasnom mržnjom

Ona tvrdi da su vjerski motivirani zločini povećani za 45 posto u periodu od 2013. do 2014. godine, a 43 posto u periodu od 2014. do 2015.

Khan, koji je treća generacija doseljenika iz Bangladeša, kaže da što su njegove tri kćerke tinejdžerice starije to je više zabrinut za njihovu sigurnost.

„Ovo je moja zemlja, baš kao što je bilo kojeg drugog stanovnika. Moja djeca su treća generacija. Oni sebe ne vide nikako drugačije osim kao Britance i Engleze. Oni ne poznaju ništa drugo. Ovo je njihov dom. Njihov dom je ovdje u Britaniji.

„Ali, kada krenu studirati, sa problematikom ovih napada, njihova sigurnost biće povećana briga za mene“, rekao je.

Prošle sedmice Poljak je hospitaliziran u Leedsu nakon što ga je pretukla grupa od dvadeset mladića, a policija je napad opisala kao „rasno motiviran napad“. To je samo jedan u nizu napada na Poljake u vrijeme poslije Brexita.

U augustu je četrdesetogodišnji Poljak ubijen u Essexu u napadu za koji se sumnja da je bio motiviran mržnjom.

Izvor: Al Jazeera