Uhapšen Srbin u pokušaju kupovine bubrega

Trgovina organima svake godine donosi 1,2 milijarde dolara nelegalnog profita širom svijeta (Getty Images)

Srbin, vođa kriminalne grupe u Španiji, uhapšen je u toj zemlji kad je pokušao da od siromašnog migranta kupi bubreg za 6.000 eura, prijeteći da će ga ubiti ako ne prihvati dogovor, saopćila je policija.

Srbin, vođa klana baziranog oko plaža u blizini Tarragone na sjeveroistoku Španije, želio je organ za svog odraslog sina, koji ima oštećenje bubrega, navodi AFP.

Plan je otkriven tokom istrage ovog srpskog klana, koji se bavio provalama u Španiji i Njemačkoj, rekao je šef španske policije Ignacio Cosido na konferenciji za novinare.

Tokom istrage, policajci su otkrili da su članovi bande nagovorili sredovječnog marokanskog migranta bez ličnih dokumenata da im da bubreg.

Prijetnja ubistvom

Za vrijeme medicinskog testiranja, migrant se predomislio, pa su ga članovi bande zarobili i tukli, rekao je Cosido.

Marokanac je na kraju pristao da se podvrgne operaciji, pošto su mu prijetili ubistvom.

Španska policija je, zbog ovog slučaja, uhapsila vođu grupe i njegovog sina, kao i još troje ljudi, pod optužbom za trgovinu organima.

U vezi sa provalama, uhapšeno je još 48 ljudi, optuženih da su angažirali djecu da upadaju u kuće bogatih ljudi i kradu nakit i novac.

U Španiji je u martu, 14 evropskih zemalja potpisalo prvi u historiji međunarodni sporazum o borbi protiv trgovine organima.

Trgovina organima svake godine donosi 1,2 milijarde dolara nelegalnog profita širom svijeta, pokazuju podaci Vijeća Evrope.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se na svjetskom crnom tržištu izvrši blizu 10.000 transplantacija svake godine.

Današnje hapšenje je tek drugi prijavljeni slučaj pokušaja trgovine organima, posljednjih godina u Španiji.

Vlasti su, međutim, ovaj slučaj veoma ozbiljno shvatile, jer se Španija ponosi time da vrši veći broj transplantacija od bilo koje druge zemlje.

Izvor: Agencije