Uhapšen tužilac zbog odavanja podataka u slučaju Delimustafić

U sklopu akcije 'Pravda' izvršeni su pretresi na najmanje 60 lokacija (AP)

U nastavku akcije kodnog naziva “Pravda” pripadnici Federalne uprave policije (FUP) po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo uhapsili su Džemala Karića, tužioca ovog tužilaštva.

Kako je Feni kazala glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić, Karić je osumnjičen za krivično djelo “organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti”.

Karić se tereti da je organizatoru i članovima osumnjičene kriminalne organizacije, čiji su akteri lišeni slobode u sklopu akcije “Pravda”, davao pravne savjete i odavao podatke o predmetima koji se vode u Tužilaštvu KS-a i sudovima u KS-u.

Nakon kriminalističke obrade u FUP-u osumnjičeni Karić bit će predat u nadležnost Tužilaštvu KS-a.

U akciji “Pravda”, koja je počela 11. novembra, na području Bosne i Hercegovine uhapšeno je 15 osoba, koje se sumnjiče za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja, povrede zakona, pranja novca i prevare.

Među privedenim su bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Alija Delimustafić, nekadašnji tjelohranitelj prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića Juso Škrijelj, sarajevski advokat Emir Karača, kao i zaposlenica Općine Stari Grad Sarajevo Lejla Cerić. Slobode su lišeni i bivša pravobraniteljica Općine Stari Grad Suada Hadžić i stručnjak za saobraćaj Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hajrudin Omerbegović.

Pretresi na više lokacija

Na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske pripadnici policije izvršili su pretrese na najmanje 60 lokacija u sklopu akcije “Pravda”.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu istražne radnje u ovom predmetu provodilo je u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske, te u saradnji s Upravom za organizovani i teški kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije