Uhapšen zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora

Duić je uhapšen u 6:30 sati ispred stambene zgrade u Jeretovoj ulici, nakon čega ga je policija odvela na izdržavanje kazne (Arhiva)

U petak rano ujutro u Splitu je prema potjernici uhapšen i radi izdržavanja kazne u zatvor na Bilicama sproveden Tomislav Duić (47), pravosnažno osuđen zbog ratnog zločina na osmogodišnju zatvorsku kaznu u slučaju Lora 1, potvrdio je glasnogovornik splitskog Županijskog suda Damir Romac.

On je za agenciju Hina izjavio da je Duić uhapšen u 6:30 sati ispred stambene zgrade u Jeretovoj ulici, nakon čega ga je policija odvela na izdržavanje kazne.

Duić je u slučaju Lora 1, kao zapovjednik bivšeg Vojno-istražnog centra Lora, pravosnažno osuđen na osam godina zatvora. Bio je u bijegu gotovo 15 godina i osuđen je u odsutnosti. Osim Lore 1, njegovo se ime našlo i u optužnici u slučaju Lora 2, koji je na istom sudu počeo u septembru prošle godine.

Krajem augusta prošle godine u Žaboriću na šibenskom području je uhapšen i Emilio Bungur (56), koji je također, dok je bio u bijegu, optužen za ratni zločin u Lori 1992. godine.

Brojni protesti

U slučaju Lora 2, uz Bungura su optuženi Duić, Tonči Vrkić, Ante Gudić te Anđelko Botić. Svi su već pravosnažno osuđeni u prethodnom slučaju, gdje im se sudilo za ratni zločin nad civilima u Lori. Uz Duića, koji je osuđen na osam godina zatvora, Vrkić je dobio sedam, a Bungur, Botić i Gudić po šest godina zatvora.

U postupku Lora 2, koji vodi sudija Vladimir Živaljić, tereti ih se za ratni zločin nad vojnim zarobljenicima. Optužnica je podignuta 2009, a godinu kasnije je zatraženo suđenje u odsutnosti za Duića i Bungura, koji su bili u bijegu.

Vrhovni sud je 2012. odobrio glavnu raspravu u njihovoj odsutnosti te je pripremno ročište prvi put zakazano krajem 2014. godine, no dva puta je odgađano.

Prvi put je održano tek krajem juna prošle godine, i to nakon nekoliko protesta braniteljskih udruženja i porodica optuženika pred zgradom suda.

Izvor: Agencije