Uhapšena 43 disidenta na Kubi

Tokom mise na otvorenom uhapšen je Andres Carrion Alvarez (EPA)

Kubanska opozicija objavila je u kasnim večernjim satima u srijedu da su 43 disidenta uhapšena u ponedjeljak, tokom vala represije u Santiagu, gdje je prošle sedmice u pastoralnoj posjeti boravio papa Benedikt XVI.

Među uhapšenima su i bivši politički zatvorenik Jose Daniel Ferrer i njegova supruga.

“Potvrđujemo da su uhapšena 43 predstavnika opozicije, 10 žena i 33 muškarca, tokom racija provedenih u ponedjeljak u Santiagu i da su svi zadržani u zatvoru”, rekao je Elizardo Sanchez, koji vodi kubanski Ured za ljudska prava i nacionalno pomirenje.

Također, ističe se da nema informacija o Andresu Carrion Alvarezu, uhapšenom 26. marta u Santiagu, tokom prve mise na otvorenom pape Benedikta XVI, dok je vikao “Dolje komunizam, dolje diktatura”.

Apel SAD-a

Jedna članica grupe Dame u bijelom, koja okuplja supruge političkih zatvorenika, rekla je da su Jose Daniel Ferrer i njegova supruga privedeni tokom demonstracija kojim se tražilo oslobađenje Andresa Carriona.

SAD, koje imaju zategnute odnose s Kubom, saopćile su da su “iznimno zabrinute” zbog posljednjih hapšenja i zbog, kako su navele, ukidanja mobilnih i internetskih servisa aktivistima.

“Apeliramo na kubansku vladu da oslobodi sve mirne građanske aktiviste”, kazao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner u Washingtonu.

“Posebno osuđujemo činjenicu da se većina hapšenja desila tokom papine posjete, a s ciljem sprečavanja uhapšenih da prisustvuju misama na otvorenom.”

Izvor: Agencije