Oglasi

Uhapšena moćna predsjednica Sindikata

Meksička Vlada je optužila Elba Esther Gordijo da je upotrijebila novac za kupovinu privatnog aviona, kuća u SAD-u i odlaske u kupovinu.

Predsjednica moćnog meksičkog Sindikata nastavnika uhapšena je zbog optužbe za pronevjeru desetina miliona eura.

Elba Esther Gordijo godinama je utjecala na državnu politiku, a mnogi političari trudili su se da zadobiju njenu podršku.

Ona je jedna od najmoćnijih žena u Meksiku i predsjednica Sindikata nastavnika koji ima oko milion i po članova.

Ključna podrška

Njena podrška bila je ključna za svakog meksičkog predsjednika u posljednje dvije decenije, osim aktuelnog šefa države Enrikea Penje Nieta.

Državni tužilac u utorak je iznenadio meksičku javnost nalogom za njeno hapšenje, zbog navodne pronevjere više od 120 miliona eura sa računa Sindikata nastavnika.

"Sredstva Sindikata nastavnika ilegalno su se prebacivala na račune pojedinaca, među kojima je Elba Ester Gordijo. Nastavljamo istragu, jer smo to obećali, kao Vlada. Niko nije iznad zakona", kazao je Jesus Murillo Karam, državni tužilac.

Vlada je optužila Gordijo da je upotrijebila novac za kupovinu privatnog mlaznog aviona, kuća u SAD-u i odlaske u kupovinu.

"U  njeno ime izvršene su četiri transakcije ukupne vrijednosti 13.615 eura na račune američkih klinika za plastičnu hirurgiju", objašnjava Karam.

Esther Gordijo je uhapšena samo dan nakon što je predsjednik Meksika potpisao zakon o najopsežnijim reformama obrazovanja u nekoliko decenija.

Dugogodišnje prakse

Samo 45 posto Meksikanaca uspije završiti srednju školu. U mnogim državnim školama nastava traje manje od pet sati.

Također, Sindikat nastavnika određuje školski plan i program. Mnogi krive upravo Sindikat nastavnika za niske obrazovne standarde.

Cilj reforme obrazovanja je da federalna Vlada preuzme kontrolu nad obrazovnim sistemom od moćnog Sindikata nastavnika.

Dugogodišnje prakse poput kupovine i prodaje nastavničkih mjesta i unapređenja na osnovu pozicije u Sindikatu, a ne zasluga, zabranjene su novim zakonom.

Prije usvajanja zakona, Esther Gordijo je organizirala masovne proteste širom zemlje. Međutim, predsjednik, koji je tokom kampanje obećao reforme, uspio je osigurati podršku obje vladajuće stranke i potpisati zakon.

Sada se očekuju reakcije njenih pristalica.

Izvor: Al Jazeera