Uhapšena ukrajinska heroina Nadja Savčenko

Savčenko je prije hapšenja pokazivala odlikovanja koja je dobila od države (EPA)

Zbog optužbe za planiranje vojnog udara ukrajinska služba državne sigurnosti uhapsila je zastupnicu Nadju Savčenko, bivšu navigatoricu vojnog helikoptera, koja je postala nacionalna heroina nakon boravka u ruskom zatvoru.

Tužitelji navode da je Savčenko, koja je postala zastupnica po povratku iz Rusije, planirala napad na parlament uz upotrebu bombi i automatskog oružja nabavljenih od proruskih snaga u istočnoj zoni sukoba, prenosi Reuters.

Savčenko, koja je česta i glasna kritičarka aktualnih vlasti, nije izravno zanijekala navode iznesene protiv nje.

Rekla je da su mnoge od tih tvrdnji “izvrnute”.

Uhapšena u parlamentu

“Prerušeni agenti pokušali su me diskreditirati ohrabrujući me da planiram svrgavanje vlade. Zato ću iznijeti u javnost metode kojima se služe vlasti”, rekla je Savčenko.

Uhapšena je u parlamentu nakon što su zastupnici glasali da joj se ukine parlamentarni imunitet od kaznenog progona i odobrili zahtjev državnog tužitelja Jurija Lucenka da je pošalju u pritvor.

Optužbe označavaju pad s vrhunca slave za Savčenko, kojoj je žestoko prkosni stav tokom suđenja u Rusiji, uključujući i štrajkove glađu i pokazivanje srednjeg prsta na televizijskim prijenosima, dao nadimak “ukrajinske Ivane Orleanske”, prenose ukrajinski mediji.

Savčenko se u Ukrajinu vratila u svibnju 2016. te je dočekana uz veliko slavlje nakon razmjene zatvorenika s Rusijom. Ubrzo je postala žestoka i nepredvidljiva oporbena zastupnica u parlamentu.

Izvor: Agencije