Uhapšene dvije osobe zbog pucnjave kod Ferhadije

Policija tvrdi da su osobe koje su pucale bile u alkoholiziranom stanju i da nije pucano prema džamiji (Anadolija)

Policija je uhapsila dvije osobe pod sumnjom da su noćas pucali nedaleko banjolučke džamije Fehradija, prenose bh. mediji, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

Iako je Muftijstvo banjolučko priopćilo da su pucnji bili usmjereni prema džamiji, policija tvrdi da dvojac u alkoholiziranom stanju nije pucao prema tom vjerskom objektu.

Privedeni su A. K. (41) i A. B. (35), obojica iz Banje Luke.

“Obje osobe su lišene slobode i pod nadzorom su tužioca. Informacije o ovom incidentu se prikupljaju, a privedeni će biti procesuirani”, potvrdili su u MUP-u RS-a.

Dok policija tvrdi da je ispaljen samo jedan hitac, Muftijstvo banjolučko tvrdi da ih je bilo nekoliko i da su bili usmjereni prema Ferhadiji.

“Ferhad-pašina džamija u Banjoj luci je bila izložena činu koji se, s obzirom na vremenski kontekst i poruku koju šalje, može smatrati terorističkim činom”, kažu u Muftijstvu.

‘Pucanje na na sve nas’

Osudili su taj “vandalski čin, koji se može okarakterizirati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjolučku Ferhadiju, i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama”.

“Od nadležnih institucija očekujemo da najozbiljnije pristupe ovom slučaju te da izgrednike najoštrije sankcioniraju. Pucanje na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas, jer je ona javno dobro muslimana i kulturno-historijsko dobro svih građana. Zbog toga od svih relevantnih društveno-političkih faktora – posebno sa područja Republike Srpske – očekujemo javnu osudu ovog čina”, navode u Muftijstvu.

Nadaju se da taj čin “nije u vezi s pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje”.

“Oni koji bi se eventualno upustili u takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh”, zaključuje Muftijstvo banjolučko u svom priopćenju.

Izvor: Agencije