Uhapšene tri osobe u aferi Agrobanka

Do sada je, zbog odobravanja kredita iz Agrobanke bez pokrića, pod istragom 18 osumnjičenih (Al Jazeera)

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da su u nastavku akcije vezane za Agrobanku uhapšene tri osobe koje se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, koji su kroz kredite oštetili tu banku u iznosu većem od 20 miliona eura.

Dačić je u srijedu precizirao da su privedeni vlasnici dva preduzeća, Stevan Alavanja i Predrag Vučković, kao i član Izvršnog odobora Agrobanke Bojan Simonović.

“Reč je o tome da su im odobreni krediti i bankarske garancije uz kršenje zakonskih akata i propisa banke pod povoljnim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja. Reč je o iznosu većem od 2,3 milijarde dinara i ti krediti do danas nisu vraćeni”, kazao je Dačić novinarima.

On je dodao da je najveći dio tako realiziranih sredstava iskorišten za povrat kredita, kupovinu nekretnina i tekuće poslovanje.

Prema Dačićevim riječima, član Izvršnog odbora Agrobanke Bojan Simonović osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja zbog odlučivanja zajedno sa drugima u Odboru.

Proširena istraga

Do sada je zbog odobravanja kredita iz Agrobanke bez pokrića pod istragom 18 osumnjičenih, na čelu sa nekadašnjim predsjednikom Izvršnog odbora banke Dušanom Antonićem, koji je sa još devet osumnjičenih uhapšen početkom augusta.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službama bezbjednosti Aleksandar Vučić ranije u srijedu izjavio je da je istraga u slučaju Agrobanke proširena na još pet osoba i da neće uskoro biti završena.

“U okviru antikorupcijskih istraga koje se sprovode ovo je jedna od tih akcija i nije kraj u slučaju Agrobanke. Istraga oko Agrobanke se danas proširuje, proširena je na pet lica, a privedena su tri i ona će biti nastavljena”, rekao je Vučić.

On je ponovio da se ovaj predmet neće završiti za mjesec dana i dodao da će insistirati na tome da se istrage efikasno završavaju, jer uskoro slijedi sudski postupak.

Prijedlog zakona

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u Skupštini da će Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka biti spriječeno širenje problema u bankarskom sistemu i skandala koji je napravljen sa Agrobankom.

Na isti način bi, preuzimanjem imovine i obaveza, trebalo riješiti i problem sa Razvojnom bankom Vojvodine, rekao je Dinkić obrazlažući pred zastupnicima prijedlog tog zakona.

Dinkić je kazao da bi u jednom potezu trebalo riješiti probleme Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, koje imaju gubitke zbog lošeg poslovanja i rukovođenja za koje je kriv “ljudski faktor”, a ne sistem.

Ocjenjujući da je afera Agrobanke jedan od najvećih finansijskih skandala u novijoj historiji Srbije, Dinkić je naveo da je gubitak minimalno 600 miliona eura.

U petak bi, prema njegovim riječima, trebao biti usvojen ovaj zakon i u subotu bi Vlada na sjednici trebala potvrditi ugovor o prijenosu svih 250.000 depozita Agrobanke na Poštansku štedionicu. Građani će moći već u ponedjeljak podignuti svoje uloge, rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da će u Poštansku štedionicu preći blizu 250 miliona eura osiguranih štednih uloga i skoro 150 miliona eura neosiguranih i dodao da polovina štednih uloga dospijeva sljedeće sedmice, što Agrobanka ne bi mogla isplatiti i nastala bi panika.

Ta banka je, kako je rekao, nudila visoke kamate, od šest do sedam procenata na godišnjem nivou, kako bi privukla što veći broj građana.

“Građani treba da biraju sigurne banke, a ne visoke kamate”, naglasio je Dinkić.

On je rekao da će Poštanska štedionica, također, prihvatiti blizu 300 radnika Agrobanke, te da će biti otvoreno 60 novih ekspozitura.

Izvor: Agencije