Uhapšeni članovi opozicije u Angoli

Opozicione partije traže da njihovi predstavnici nadgledaju glasanje zbog navodnih izbornih nepravilnosti (Reuters)

Policija u Angoli uhapsila je nekoliko članova opozicione stranke uoči nacionalnih izbora u zemlji, nakon što su pokušali ući u zgradu Centralne izborne komisije (CNE) kako bi zahtijevali nadgledanje glasanja na biračkim mjestima, objavila je policija i zvaničnici stranke.

William Tonet, kandidat nove opozicijske stranke Široka konvergencija za spas Angole – Izborna koalicija (CASA-CE), rekao je za Reuters da je policija koja čuva zgradu CNE-a u prijestolnici Luandi otvorila vatru kako bi udaljila desetke mladih članova CASA-CE.

Desetke članova partije uhapsila je policija, dodao je Tonet.  

Jedan policijski zvaničnik rekao je da je nekoliko članova CASA-CE uhapšeno, ali kako ne može potvrditi da je policija pucala.

Niko nije povrijeđen u incidentu koji se desio nekoliko mjeseci nakon uglavnom mirne izborne kampanje, rekao je Tonet.

Nadgledanje glasanja

Izbori za novi parlament i predsjednika održavaju se u petak, a to su tek drugi nacionalni izbori od 2002. godine, budući da je u toj zemlji vladao 27-godišnji građanski rat.

Opozicione partije kao što je CASA-CE i glavna opozicijska grupa Nacionala unija za potpunu nezavisnost Angole UNITA žalile su se na navodne neregularnosti u izbornom procesu, navodeći kako CNE nije uspjela izdati odobrenje za hiljade njihovih predstavnika koji bi nadgledali glasanje i brojanje glasova u 10.000 biračkih mjesta širom zemlje.

Tonet je kazao da je od 6.850 odobrenja koje je CASA-CE tražila, izborna komisija izdala samo 3.000. UNITA je imala slične žalbe u vezi sa odobrenjima.

Međutim, CNE je ranije saopćila da je više od 97.000 posmatrača iz devet stranka akreditirano da nadgleda glasanje tokom izbora.

Izvor: Agencije