Uhapšeni desničari čije je antimuslimanske snimke dijelio Trump

Jayda Fransen
Trump je 'retvitao' videosnimke s profila Jayde Fransen, na kojima je prikazano nasilje koje su,navodno, počinili muslimani (EPA)

Dvoje čelnika britanske krajnje desničarske skupine, koja je privukla pažnju javnosti kad je predsjednik SAD-a Donald Trump podijelio na Twitteru njihove antimuslimanske videosnimke, uhićeno je zbog navodnog širenja mržnje.

Čelnik desničarske skupine “Britain First” Paul Golding i njegova zamjenica Jayda Fransen zadržani su u pritvoru u Belfastu nakon što su u četvrtak nazočili sudskom ročištu u postupku protiv Fransen, koja je optužena za govor mržnje tijekom skupa “Sjeverna Irska protiv terorizma” u Belfastu u kolovozu.

Golding je uhićen u četvrtak zbog istog tog skupa, a Fransen je zadržana u pritvoru zbog objave na društvenim medijima u kojoj je kritizirala islam, prenosi AP.

Podrška Trumpu

Ona je bila na sudu zbog dviju optužbi koje se odnose na ponašanje koje ima namjeru izazvati mržnju ili bi ju vjerojatno izazvalo.

Pokušaj policije da se Fransen zabrani korištenje društvenih mreža sudac je odbacio.

Golding (35), koji je pratio Fransen na saslušanje, uhićen je ispred suda prije saslušanja.

Ta krajnje desna skupina planira skup kojim želi dati potporu planiranom posjetu američkog predsjednika Donalda Trumpa Britaniji u veljači i suprotstaviti se njegovim protivnicima.

“Donald Trump konačno će posjetiti Veliku Britaniju, a liberali i ljevica planiraju masovne prosvjede”, napisala je skupina na Facebooku.

Prosvjed će se održati ispred američkog veleposlanstva u Londonu 26. veljače, pojašnjava se.

Laburisti najavljuju proteste

Mnogi oporbeni zastupnici protive se Trumpovu posjetu, a laburist David Lammy obećava da će organizirati “najveće prosvjede koje je zemlja ikad vidjela” ako se bude išlo dalje s planom o Trumpovu posjetu.

Američki i britanski dužnosnici još nisu potvrdili datum posjeta, ali američki veleposlanik u Londonu Woody Johnson rekao je u utorak da očekuje da će do njega doći početkom godine.

Times je ranije ovog mjeseca javio da je britanska vlada utvrdila datum posjeta: 26. i 27. veljače.

Jaydi Fransen u četvrtak je, međutim, naloženo da ne smije prići bliže od 500 metara bilo kojem skupu.

Krajem prošlog mjeseca Trump je podijelio tri videosnimke s Twitter-profila Jayde Fransen, na kojima je prikazano nasilje koje su, navodno, počinili muslimani.

Britanska premijerka Theresa May rekla je kako je dijeljenjem snimki “omražene” krajnje desničarske britanske skupine američki predsjednik učinio “pogrešnu stvar”.

“Britain First” protivi se multikulturalizmu i onomu što naziva “islamizacijom Britanije”.

Izvor: Agencije