Uhapšeni ministar i generalni sekretar u vladi Gruevskog

Makedonska policija je uhapsila bivšeg ministra za saobraćaj i veze Mileta Janakieskog i bivšeg generalnog sekretara vlade Kirila Božinovskog, objavila je Televizija Telma.

Janakieski i Božinovski bili su funkcioneri u vladi odbjeglog bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a optuženi su u nekoliko sudskih postupaka Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore kao njegovi saradnici, prenosi Beta.

Tužiteljica Specijalnog tužilaštva Lile Stefanova je rekla novinarima da su i Janakieski i Božinovski noćas uhapšeni i odvedeni u pritvor jer su se spremali da pobjegnu iz Makedonije kao Gruevski.

“U toku jučerašnjeg dana smo dobili informacije prema kojima su se Janakieski i Božinovski, na isti način kao Gruevski, pripremali za bjekstvo”, rekla je tužiteljica.

Krivično vijeće Odjeljenja za organizirani kriminal i korupciju Osnovnog suda “Skoplje 1” kasno sinoć je prihvatilo zahtjev Specijalnog tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana Janakieskom i Božinovskom, umjesto dosadašnje mjere oduzimanja pasoša.

Stefanova je najavila da je moguće da, ukoliko dobiju informacije, pritvor bude zatražen i za druge optužene u procesima Specijalnog tužilaštva.

Presude za aferu ‘Tenk’

Jedna od optuženih, bivša ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska, koja je u slučaju “Tenk” i nepravosnažno osuđena na šest godina zatvora, rekla je da ne vidi razlog zašto bi Specijalno tužilaštvo tražilo pritvor za nju, jer poštuje mjere opreza koje joj je sud odredio.

“Ja poštujem mjere opreza, ne postoji nikakav razlog da se te mjere promjene u pritvor”, rekla je Jankuloska.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, kojem je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je u Mađarsku kako bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koliko je osuđen u slučaju “Tenk” za nezakonitu nabavku luksuznog vozila Mercedesa dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka, za izborne malverzacije, korupciju i političko nasilje, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

Izvor: Al Jazeera i agencije