Uhapšeni narko-dileri iz Frankfurt grupe

Makedonska i njemačka policija uhapsile su šezdesetak građana za dilanje droge i pranje novca. Makedonska ministrica policiije Gordana Jankulovska kaže da su policije dvije zemlje nanijele udarac narko-mafiji.

Tri grupe makedonskih državljana poznate su kao Frankfurt mafija i one već desetak godina prodaju drogu na ulicama tog njemačkog grada.

Makedonska i njemačka policija su u višemjesečnoj koordiniranoj akciji pratile 62 osobe u Makedoniji i u Frankfurtu.  

Protiv šestorice iz ove grupe podnijete su krivične prijave za nedozvoljenu trgovinu i puštanje u promet narkotika. A za većinu slučajeva iz ovih grupa istraga je u toku, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

„Organizatori ovih kriminalnih grupa u Makedoniji regrutirali su i obučavali članove. Koordinirali su nedozvoljenu trgovinu drogom i davali instrukcije uličnim dilerima u Frankfurtu“, kaže Jankulovska.

Milionski profit

U pretresima je policija pronašla ukupno 700 kilograma smjese za miješanje droga, 10 kilograma heroina i pet kilograma kokaina, te 30.000 eura gotovine.

U istragu je uključena i finansijska policija zbog sumnje da su dileri prali novac u Makedoniji.

„Postoje sumnje da je određen broj građana uključen i u pranje novca preko njihovih firmi i firmi njima bliskih ljudi, koje su bile korištene za puštanje u promet nezakonito stećenog novca“, objašnjava ministrica Jankulovska.

Iz policije kažu da narko-strukture iz Makedonije u Njemačkoj dilaju drogu već desetak godina.

U akciji Dirigent, koju od 2009. godine zajednički sprovode makedonska i njemačka policija, uhapšeno je 500 osoba. Procjena policije je da su dileri u posljednjih nekoliko godina profitirali nekoliko miliona eura.

Izvor: Al Jazeera