Uhapšeni osumnjičeni za napad u Bejrutu

Odgovornost za napade u gusto naseljenom stambenom i trgovačkom području preuzeo je ISIL (AP)

Libanske vlasti uhapsile su pet Sirijaca i jednog Palestinca osumnjičene da su umiješani u dupli samoubilački bombaški napad u centralnom Bejrutu, u kome je ubijeno 43 ljudi, saopćio je sigurnosni izvor.

Odgovornost za napade u gusto naseljenom stambenom i trgovačkom području, koje je uporište libanskog šiitskog pokreta Hezbollah, preuzela je grupa Islamska država Irak i Levant.

“U roku od 24 sata mreža je uhapšena u najbržem otkrivanju bombaškog incidenta u zemlji”, rekao je pomenuti izvor, kako prenosi Reuters.

Bili su to prvi napadi poslije više od jedne godine na čijoj je meti bilo uporište proiranskog Hezbollaha, a dogodili su se u vrijeme kada je pokret pojačao svoju umiješanost u građanskom ratu u susjednoj Siriji.

Napadi ISIL-a

ISIL je u saopćenju, koje su njegove pristalice objavile na internetu, naveo da su članovi digli u zrak bicikl pun eksploziva u Burj el-Barajnehu i kada su se prolaznici okupili, samoubica bombaš se raznio među njima.

Organizacija je rekla da je u napadima ubijeno 40 ljudi.

Hezbollah je poslao stotine boraca da podrže sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u četverogodišnjem sukobu preko granice.

Vladine snage, koje podržava Hezbollah, i iranski vojnici su pojačali svoju borbu protiv većinom  sunitskih pobunjenika, uključujući ISIL, od kako je Rusija povela zračnu kampanju u znak podrške Assadu 30. septembra.

Izvor: Agencije